Κυβέρνηση προς ΗΠΑ: Μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α- House Foreign Affairs Committee
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α- House Foreign Affairs Committee, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στη μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα υπόλοιπα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ εστίασε στις επαφές της η αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκ. Μικς.

Χτες οι Αμερικανοί συναντήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ. Επισήμως έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, η οποία έχει ήδη αναβαθμιστεί την τελευταία τριετία», όπως λέγεται από πλευράς Μαξίμου. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε αναφορά στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, «η οποία μεταξύ άλλων αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης», ανταλλάχθηκαν «απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη», που σηματοδοτούν παραπέρα όξυνση του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ από το «μενού» δεν έλειψαν και τα επιχειρηματικά σχέδια, «με έμφαση στην Ενέργεια, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές, στις Μεταφορές, στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό».

Στο Υπουργείο Εξωτερικών

Με το ίδιο «μενού» η αμερικανική αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος έκανε «ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης τόσο ως ενεργειακού κόμβου σε μια κρίσιμη όπως αποδείχθηκε συγκυρία, όσο και για την ασφάλεια και άμυνα των ΝΑΤΟικών Συμμάχων», ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια για «μετασχηματισμό» του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ) «σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας», άλλη μια «πλατφόρμα» για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε και με τη ΝΑΤΟική συνοχή στο μυαλό, ενημέρωσε «για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας» – την οποία «φουσκώνουν» βέβαια τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή – και διαβεβαίωσε σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης για διευθετήσεις.

Ο υπουργός συναντήθηκε και με τον Εντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», είπε κατόπιν.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω μιλώντας χτες στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει φημολογία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων στις 20 Ιούλη, και ισχυρίστηκε πως υπάρχει πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ακόμα ότι έπειτα από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι τους επόμενους δύο – τρεις μήνες, για πρώτη φορά, θα τοποθετηθεί Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο ΓΕΕΘΑ

Οι Αμερικανοί μετέβησαν και στο ΓΕΕΘΑ, με τον αρχηγό, στρατηγό Κ. Φλώρο, να σπεύδει να τους παρουσιάσει την «ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων μέσω και της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force – NRF)» και συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο «και πέραν αυτής», αλλά και να βγαίνει «παραπονούμενος» που οι προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας «επιδρούν δυσμενώς (…) στη συνοχή της Συμμαχίας στη νοτιοανατολική πτέρυγά της», όπως είπε, στη γνωστή πρεμούρα τους.

Φυσικά αναφέρθηκε και στη «διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας» μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «αναπτύσσεται διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα έπειτα και από την πρόσφατη επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις βάσεις, καθώς και στην «έμφαση που αποδίδουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου», που διατίθενται στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...