Κυβέρνηση: Στέλνει το λογαριασμό στο λαό για τα ευρωενωσιακά πακέτα διάσωσης του κεφαλαίου

Οικονομία-χρήμα

Η ΕΕ διασυνδέει τα χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου με το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία, που αξιολογούνται στο πλαίσιο των ‘ευρωπαϊκών εξαμήνων’, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά οτι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωενωσιακά πακέτα αποτελούν «αφορμή» για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, με προοπτική τη διασφάλιση της παραγωγικότητας, της ανάκαμψης και για την τόνωση των επενδύσεων. Επίσης, δείχνοντας στην κατεύθυνση χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, τόνισε ακόμη ως πολύ σημαντικό να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και το 2021, για να μη γυρίσει η οικονομία σε νέα διπλή ύφεση. Τα πάντα για το κεφάλαιο!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρεμβαίνοντας στην ίδια εκδήλωση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης καθώς και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν στην ΕΕ κοινοί κανόνες και για το 2021, φέρνοντας στο επίκεντρο τα παζάρια γύρω από την παράταση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», ώστε να ενεργοποιηθούν κρατικά και διακρατικά πακέτα διασώσεων για επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη της ΙΟΒΕ, ο Α. Πατέλης επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, είπε οτι είναι τέσσερις οι βασικοί άξονες στο υπο διαμόρφωση σχέδιο ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Είναι η «Πράσινη ανάπτυξη»,η ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι επενδύσεις και στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στο πλαίσιο και των αποφάσεων της ΕΕ για την ‘διέξοδο’ υπερσυσωρευμένων κεφαλαίων σε νέους τομείς δράσης.

Τόνισε οτι «θέλουμε η Ελλάδα να είναι μοντέλο για την ενεργειακή μετάβαση ανά την ΕΕ, κάτι που απαιτεί επενδύσεις αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που τελούν σε τροχιά υλοποίησης». Μέτρα που οδηγούν το λαό σε ενεργειακή φτώχεια και μαζικές απολύσεις στον κλάδο.

Επίσης, εστίασε στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και εξαγωγές, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αποσβέσεων αλλά και η απομείωση του πολύ “υψηλού ασφαλιστικού βάρους που επωμίζονται” οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι θα εξεταστεί και ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. Δηλαδή ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για τους καπιταλιστές και μέσω της εμβάθυνσης της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την απαλλαγή ουσιαστικά των εργοδοτών απο αυτήν, θέση που ο ΣΕΒ θέτει μετά επιτάσεως.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε άλλη εκδήλωση, είπε ότι τα πακέτα στήριξης που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ESM) είναι αντίστοιχου μεγέθους με αυτά του Σχεδίου Μάρσαλ, που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ. Το οποίο αντιστοιχούσε τότε στο 8% – 9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, όπως δηλαδή προβλέπει σήμερα το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το 9% του ΑΕΠ.

Γι΄αυτό και η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να πάρει σε μικρό χρονικό διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης για την στήριξη του κεφαλαίου, με ανατροπές στις συμβάσεις, στα ωράρια εργασίας, τους μισθούς, το ασφαλιστικό. Την εμπορευματοποίηση της υγείας, τους μαζικούς πλειστηριασμούς μέσω του νέου “πτωχευτικού δικαίου” για τα κόκκινα δάνεια. Μέτρα απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας, τα ψηφιακά δίκτυα, τις ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για το κέρδος. Στο όνομα της ‘πράσινης ανάπτυξης’ μετατρέπουν μεγάλο μέρος της Ελλάδας σε “ειδική οικονομική ζώνη”, με καρκίνο και σκουπιδότοπους στις λαϊκές συνοικίες, αλλάζοντας τις χρήσεις γης σύμφωνα με το επιχειρηματικό κέρδος. Μέτρα κρατικής καταστολής του κεφαλαίου ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα-πέρα απο την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, που απαγορεύουν ουσιαστικά οχι μόνο την απόφαση για απεργία αλλά και τις διαδηλώσεις.

‘Μεταρρυθμίσεις’ αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη απο την κρίση, με τις οποίες θα διεκδικήσει και την επιπλέον στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με το ζεστό άμεσο χρήμα των 32δις ευρώ της ΕΕ.

Και ο λογαριασμός για όλα αυτά, πάλι στο λαό. Διπλή και τριπλή αντιλαϊκή επίθεση και στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Να μην περάσει!

Επίθεση στην επίθεση του κεφαλαίου. Αγώνας για την επιβίωση, για όλα αυτά που μας ανήκουν και μας τα στερούν, ενάντια στο κεφαλαίο και την εξουσία του, για τη νίκη του λαού με την δική του εξουσία και οικονομία.

ag

Δείτε ακόμα...