Ως «σημαιοφόρος» της πολεμικής εμπλοκής, στο πλευρό του Κιέβου εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας την αμέριστη υποστήριξη του προς την Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλ. Ζελένσκι, σε μια περίοδο που οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για την επόμενη φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και την μοιρασιά της λείας.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 6 Μάρτη.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη «δίκαιης» και «διαρκούς» ειρήνης στην Ουκρανία απαιτεί «σημαντική ενίσχυση» των «αμυντικών» δυνατοτήτων της ΕΕ και της Ουκρανίας, καθώς και αμερικανική στήριξη.
Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στο πολεμικό ντελίριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν την αύξηση των πολεμικών δαπανών μέσω των εθνικών προϋπολογισμών, όσο και την ανάγκη «κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα και συγκεκριμένα για χρηματοδότηση προγραμμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μια κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αποστολής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, ο Π. Μαρινάκης επικαλέστηκε την μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ενισχύσει απροκάλυπτα το Κίεβο με πολεμοφόδια και πολεμικό υλικό, υπογραμμίζοντας πως «εμείς επιθυμούμε δίκαιη λύση για την Ουκρανία στην οποία πρέπει να συμμετάσχει και η Ουκρανία. Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν ρόλο εγγυητή ασφαλείας και έχουμε καθήκον, κυρίως ως Ευρώπη, ώστε να γεφυρωθεί η κατάσταση διάστασης απόψεων που υπάρχει αυτή την περίοδο». Διεμήνυσε, δε, ότι «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας- και το τιμούμε ειδικά αυτή την περίοδο όπου υπάρχει ένα ζήτημα επικοινωνίας. Το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών που συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του έχει αξία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».