Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, διακήρυξε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο να συμμετάσχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Με αφορμή την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια, έπειτα από ένα σχεδόν μήνα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ως «θετικό πρώτο βήμα», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει – και γιατί όχι σύντομα – ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Άφησε ανοιχτή την πόρτα σε όλο το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων. Συγκεκριμένα, μίλησε για «μείζονα διαφορά» [δηλαδή υπάρχουν και άλλες] με την Τουρκία «την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Ταυτιζόμενος επί της ουσίας στη θέση των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ περί «αμφισβητούμενων υδάτων», εξίσωσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, μιλώντας για «μη οριοθετημένες περιοχές (όπου) απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, από όλους» και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε ξανά για διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη Χάγη.
Παράλληλα, συσκοτίζοντας το ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της εγχώριας αστικής τάξης, που προωθούν τις επικίνδυνες διευθετήσεις, επανέλαβε τα περί ισχυρών συμμαχιών της αστικής τάξης και διπλωματικών πρωτοβουλιών που δήθεν φέρνουν αποτελέσματα και αποτελούν εγγύηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Αυτό, λοιπόν, το οποίο νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε δεν είναι απλά να βάλουμε τις κυρώσεις στο τραπέζι των επιλογών μας (…) Είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου, και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες (…) Και αυτό νομίζω ότι είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα», ισχυρίστηκε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε σχετικά με τη «γραπτή συμφωνία» με την Τουρκία, για την οποία έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του σε διεθνή ΜΜΕ, πως «δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μίας καταρχήν συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής μου συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου και του κ. Χέκερ, του συμβούλου της κας Μέρκελ», επιμένοντας να μη μιλάει για το περιεχόμενό της και προσθέτοντας πως «αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τελικά παραβιάστηκε, όχι με δική μας υπαιτιότητα».
Στην προσπάθεια να απαντήσει στα περί μυστικής διπλωματίας – τα οποία επί της ουσίας επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, όπως και τη διαφορετική ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς, είπε πως «δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν πρωθυπουργός, να ενημερώνει κανέναν στην αντιπολίτευση, και πάντως όχι εμένα», για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και έσπευσε, αποτυπώνοντας και τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στην «εθνική» γραμμή της εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση της στρατηγικής μας μεταξύ τουλάχιστον της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ», πέρα από «επιμέρους διαφοροποιήσεις οι οποίες, όπως σας είπα, συχνά γίνονται αλλά για λόγους επικοινωνίας και όχι για λόγους ουσίας». Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά, σε περίπτωση που χρειαστεί να επικυρώσει τους επώδυνους συμβιβασμούς.
Πηγή ΑΠΕ
ag