Κυβέρνηση Τραμπ: Φέρεται να συζήτησε για την επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών για πρώτη φορά από το 1992

ΗΠΑ - Ρωσία - Πυρηνικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να συζήτησε το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση της πρώτης πυρηνικής δοκιμής από το 1992.

Η έκθεση προέκυψε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την επιθυμία να συμπεριλάβουν την Κίνα στη συνθήκη New START και ελπίζουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις “καλής πίστης” με τη Ρωσία για να συζητήσουν τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος καταμέτρησης όπλων.

Η κυβέρνηση Τραμπ ζύγισε τη δυνατότητα διεξαγωγής της πρώτης πυρηνικής δοκιμής της χώρας από το 1992, αντιστρέφοντας μια απαγόρευση δεκαετιών για τέτοιες ενέργειες, σύμφωνα με την Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες επίσημες πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από διάφορους εθνικούς οργανισμούς ασφαλείας στις 15 Μαΐου και μετά τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Κίνας για παραβίαση του λεγόμενου προτύπου “μηδενικής απόδοσης” με δοκιμές χαμηλής απόδοσης ή υπογείως. Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο αρνήθηκαν αμφότερες οι χώρες, αλλά επίσης δεν υποστηρίζονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Μια από τις πηγές που η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται, ανέφερε ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη διαπραγμάτευση τριμερούς συμφωνίας για τη ρύθμιση των οπλοστασίων των τριών χωρών, γεγονός που απηχεί στην πρόταση της Ουάσιγκτον να ενταχθεί και η Κίνα σε μια νέα εκδοχή της συνθήκης New START η οποία λήγει τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του περιοδικού Time, τα πρώτα βήματα για την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών στις ΗΠΑ έγιναν το 2017. Εκείνη την εποχή, ένας ανώνυμος αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας είπε στον δημοσιογράφο ότι οι πυρηνικές δοκιμές θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεξαχθούν για “πολιτικούς σκοπούς”.

Σύμφωνα με μια πηγή, που επικαλείται η Washington Post, η συνάντηση στις 15 Μαΐου δεν ολοκληρώθηκε με συμφωνία σχετικά με τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών. Μια άλλη πηγή αναφέρει πως «αποφασίστηκε τελικά» να ληφθούν άλλα μέτρα ως απάντηση σε «απειλές που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα» και να αποφευχθεί η επανέναρξη των δοκιμών.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και να προκαλέσει αμφιβολίες στην ανάγκη να διατηρηθεί το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές.

Θα ήταν μια πρόσκληση για άλλες πυρηνικές χώρες να ακολουθήσουν. Θα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μία άνευ προηγουμένου κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού. Θα διέκοπτε επίσης τις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέα, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα μπορούσε πλέον να μην αισθάνεται υποχρεωμένος να τιμήσει το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές

Ντέιριλ Κίμπαλ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων

Το υπόβαθρο και η συνθήκη New Start

Με την συνθήκη New START να λήγει τον Φεβρουάριο του 2021, η Ρωσία έχει καλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ να παρατείνουν τη συμφωνία χωρίς προϋποθέσεις. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν επιμείνει ότι και η Κίνα θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στη συνθήκη.

Την Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, Marshall Billingslea, δήλωσε ότι η χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ελέγχου όπλων που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα. Ισχυρίστηκε ότι είναι ο «καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένας απρόβλεπτος αγώνας τριών δρόμων».

Την ίδια ημέρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’Μπρέιν, σχολιάζοντας την πιθανότητα των ΗΠΑ να μην παρατείνουν τη συνθήκη New START, είπε ότι αμφέβαλε ότι η Ουάσινγκτον θα έκανε ένα τέτοιο βήμα. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις “καλής πίστης” με τη Ρωσία.

Η Μόσχα, σε απάντηση, εξέφρασε την ετοιμότητα να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμη και ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία “είναι ανοιχτός” εάν το θέλουν οι ΗΠΑ.

Η Κίνα, ωστόσο, αρνήθηκε να συνάψει τριμερή συμφωνία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι εναπόκειται στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις μείωσης της ποσότητας πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι οι πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν από τη Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Δοκιμών (PTBT) που υπεγράφη το 1963 από τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τότε, 123 άλλα κράτη έχουν γίνει μέρος της συνθήκης. Το 1974, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια πρόσθετη συμφωνία για τον περιορισμό των υπόγειων πυρηνικών δοκιμών.

Πυρηνικά: Επικίνδυνο όπλο στα χέρια τους

Τα παραπάνω είναι μια ακόμη ένδειξη για το πόσο εύθραυστοι είναι οι συμβιβασμοί μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων όταν η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί μοχλό πίεσης για την συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας. Αυτό αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη που πρέπει να αφυπνίσει τους λαούς του κόσμου καθώς οι πυρηνικές δοκιμές μπορούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να χρησιμοποιείται ένα τέτοιο μέσο, που είναι ικανό να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές με μακροχρόνια επίδραση, για την παράταση της συνθήκης για τη Νέα Στρατηγική Μείωση των Όπλων(!). Ίσως να αποτελεί προειδοποίηση και επίδειξη ισχύος προς τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το μόνο σίγουρο, παρά το υπόβαθρο που υπάρχει και τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο των πυρηνικών δοκιμών, είναι ότι στα χέρια τους είναι όπλο που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τους λαούς. Στα χέρια κάθε αστικού κράτους ένα τέτοιο όπλο μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει. Καθώς ο μόνος σκοπός τους είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών της χώρας τους έναντι των ανταγωνιζόμενων κρατών.

Αντίθετα η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων. Άρα το ζήτημα δεν είναι να δαιμονοποιηθεί αυτή, αλλά να στραφεί η προσοχή στο κύριο, ποιος είναι αυτός που την έχει στα χέρια του και πώς την χρησιμοποιεί. Ο ένοχος είναι άλλος πίσω από αυτήν, το κίνητρο του κέρδους που προκαλεί τα δεινά.

Οι λαοί είναι το μόνο σίγουρο ότι από αυτό το κυνήγι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, αντιθέτως μπαίνουν αντικειμενικά σε θανάσιμους κινδύνους. Γι΄αυτό είναι η στιγμή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους.

Πηγή: sputnik.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...