Κυβέρνηση: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 – Χρεοκοπημένη «συνταγή» της «ατομικής ευθύνης»

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum
Φώτο Αρχείου / Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την ίδια χρεοκοπημένη «συνταγή» της «ατομικής ευθύνης» που έχει εκτινάξει τα κρούσματα και έχει οδηγήσει τα Νοσοκομεία σε κατάρρευση ακολουθεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το απαραίτητο όπλο των εμβολίων ως άλλοθι για να μην κάνει τίποτα άλλο, τόσο ως προς τα συνολικά μέτρα προστασίας που απαιτούνται όσο και για τα ειδικά που χρειάζονται για να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Στη σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους είναι άνω των 60.

Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Γενάρη για την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Προκειμένου δε να χρυσώσει το χάπι, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από αυτό το χαράτσωμα θα συγκεντρώνεται σε ένα ταμείο για την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων τα οποία παραμένουν στο «έλεος» της υποχρηματοδότησης δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πράξη δικαιοσύνης, ποντάροντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό» Ισχυρίστηκε επίσης προκλητικά ότι το μέτρο αυτό «θα συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς» που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και μήνες, όταν είναι ανύπαρκτη μια ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού. 

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν ακόμη την διάθεση ενός δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, από τις 6 έως έως τις 12 Δεκέμβρη. Το ίδιο θα γίνει στο διάστημα μεταξύ 3 και 7 Γενάρη, αν και είναι προφανές ότι η «αυτοδιάγνωση» και μάλιστα μόνο ευκαιριακά, απέχει έτη φωτός από μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση.

Ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον», που όπως είπε «θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου», αλλά «αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα», διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα», δηλαδή την ίδια αδιέξοδη διαχείριση που μας έφερε ως εδώ. «Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους», συμπλήρωσε. 

Βουλή: Αιτήματα ΚΚΕ στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής

Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την Υγεία του λαού βρίσκονται οι θέσεις που διατύπωσε το ΚΚΕ, οι οποίες εκφράστηκαν και στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κόμματος στη Βουλή. Τα αιτήματα που προβάλει το ΚΚΕ είναι τα εξής: 

  • — Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Να υπάρξουν σαφείς οδηγίες ώστε, αξιοποιώντας τα ολοένα και εμπλουτιζόμενα επιστημονικά δεδομένα και στη βάση ιατρικών ενδείξεων, να διενεργείται ο εμβολιασμός με το κατάλληλο εμβόλιο.
  • — Δωρεάν, πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Ειδικότερα, να εξασφαλιστεί δωρεάν, πλήρης προληπτικός έλεγχος για τις παθήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε αναφορικά με την απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (εξέταση για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα).
  • — Πλήρης καθημερινή ενημέρωση για όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την πορεία των εμβολιασμών.
  • — Εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού).
  • — Κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων.

Αντί για όλα αυτά, η κυβέρνηση μείωσε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 κατά 52% τις δαπάνες για την ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μπορούσε να στηρίξει την εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της τροφοδοτούν τους κάθε λογής σκοταδιστές και «αντιεμβολιαστές».

Δείτε ακόμα...