Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα Ταμεία Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων – Συνεργαζόμενοι» και καλεί στην απόσυρση του σχετικού άρθρου στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ανατρέπει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών και στοχεύει στη μετατροπή των Πανεπιστημιακών Δασών της χώρας σε κέντρα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού, εμπορικού και κατασκευαστικού τομέα. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η πολιτική υποκρισία της για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος».
ΚΚΕ: Καταγγέλλει την παράδοση πανεπιστημιακών δασών προς «αξιοποίηση»
«Δεν είναι εικόνα από το μακρινό μέλλον η ένταξη των 1.800 στρεμμάτων του Αγροκτήματος ΑΠΘ στα σχέδια τουριστικών και εμπορικών επιχειρηματικών ομίλων. Η “αξιοποίηση” των πανεπιστημιακών δασών από επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού ή της “πράσινης μετάβασης” και των ΑΠΕ», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε ρύθμιση στον νόμο – πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, όπου προβλέπεται η κατάργηση των ΝΠΔΔ που μέχρι σήμερα διαχειρίζονται το Αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και τα πανεπιστημιακά δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων, και η ένταξή τους στη δικαιοδοσία της αναβαπτισμένης Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ. Οπως τονίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, η κίνηση αυτή βρίσκεται στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τη Λέσχη του ΑΠΘ, όπως και τις Λέσχες των υπόλοιπων πανεπιστημίων.
Η ρύθμιση αυτή, συνεχίζει, «αποτελεί ακόμα μια ψηφίδα στο έργο όλων των κυβερνήσεων, που προωθούν τη στρατηγική της ΕΕ, που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, “υμνούν” την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα κεντρικά σημεία των νόμων Διαμαντοπούλου το 2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και Γαβρόγλου το 2018 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά εφαρμόζονται πλήρως».
Κλείνοντας η Οργάνωση του ΚΚΕ επισημαίνει για την εξέλιξη αυτή ότι αποδεικνύει πόσο κάλπικο ήταν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημιουργία και την αξιοποίηση υποδομών για τις ανάγκες των φοιτητών, με αφορμή τον κουρνιαχτό που σήκωσε για τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό του ΑΠΘ, και σχολιάζει: «Μόνη της έγνοια είναι η αξιοποίησή τους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών».