Κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Βρετανία

μπόρις τζόνσον

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στην πιο «ηχηρή» μετακίνηση, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Ντόναλντ Ράαμπ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ διατήρησε το πόστο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από την μέχρι χτες υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Ελίζαμπεθ Τρας, η οποία διηύθυνε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Βρετανίας μετά το Brexit. Η Τρας θα παραμείνει επίσης υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Ισότητας.

Στα πρώτα σχόλιά τους για την απομάκρυνση Ράαμπ από το ΥΠΕΞ, βρετανικά και διεθνή ΜΜΕ στέκονταν στην κριτική για τους χειρισμούς του κατά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης από εκεί Βρετανών πολιτών και συνεργατών της Βρετανίας.

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον («φορτώνεται» από τα ΜΜΕ τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στα σχολεία η πολιτική της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας), ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, και ο μέχρι τώρα υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ. Στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...