Λ. Νικολάου – Αλαβάνος: Οι αποφάσεις της ΕΕ κλιμακώνουν την αντιδραστική πολιτική για πρόσφυγες – μετανάστες

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό σηματοδοτούν κλιμάκωση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ για το θέμα, τόνισε παρεμβαίνοντας σε σχετική συζήτηση στο κανάλι «ΕΡΤnews» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Η αντιδραστική ευρωενωσιακή πολιτική για το Μεταναστευτικό, υπογράμμισε, συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική ΝΑΤΟ και ΕΕ – όπως τώρα με την ενίσχυση των εξοπλισμών που αποστέλλονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία – με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις από τις οποίες τρέχουν να ξεφύγουν οι πρόσφυγες.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στο επίκεντρο βρέθηκε μεταξύ άλλων ο ορισμός του πρόσφυγα και του μετανάστη, σε μια λογική περιστολής του δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο, με τη θέσπιση νέων κριτηρίων για το ποιος θα παίρνει άσυλο και πώς αυτό θα δίνεται. Οι εν λόγω αλλαγές, πρόσθεσε, θα συνδυάζονται και με το ποια τμήματα των προσφύγων και των μεταναστών θα μπορούν να τα εκμεταλλεύονται άμεσα, ως φτηνό εργατικό δυναμικό με άθλιες συνθήκες.

Επισημαίνοντας ότι διατηρούνται η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής, ο Λ. Νικολάου – Αλαβάνος υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ για θέσπιση γρήγορων διαδικασιών απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, λειτουργία Γραφείων Εξετάσεων Ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη ΕΕ – ΟΗΕ, ενίσχυση των κρατικών δομών των υπηρεσιών ασύλου κ.ά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...