Λ. Νικολάου – Αλαβάνος: Βαριά φορολογία για το λαό, φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος

Tις πραγματικές στοχεύσεις της πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου περί «παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων» στην ΕΕ ξεσκέπασε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην ομιλία του σημείωσε τα παρακάτω:

«Η οδηγία για το ”ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των ομίλων” αποτελεί προκάλυμμα της νόμιμης φορο-αποφυγής των μονοπωλιακών ομίλων. Επιδιώκει έναν προσωρινό συμβιβασμό, στα πλαίσια οξυμένων ανταγωνισμών, ανάμεσα σε αστικές τάξεις και μονοπώλια που θίγονται από την ευνοϊκότερη μεταχείριση από κάποια κράτη. Στοχεύει να ενισχύσει τη θέση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε σχέση με αυτά κυρίως των ΗΠΑ, της Κίνας.

Στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι φορολογούνται 23% στο εισόδημα, ο φορολογικός συντελεστής 15% για τους ομίλους αποτελεί πρόκληση. Αφορά ελάχιστους ομίλους και εξαιρεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που φορολογείται εθελοντικά με αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, ενώ σπάει τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα μετά το άλλο.

Η προπαγάνδα περί «δίκαιης φορολόγησης» αποτελεί πολιτική απάτη της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Στο άδικο φορολογικό σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας, ο λαός πληρώνει το 95% και οι όμιλοι το 5%. Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους απαιτώντας φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου 45% στα κέρδη, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των εφοπλιστών, των άδικων έμμεσων φόρων και κατοχύρωση αφορολόγητου που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...