Λ. Στολτίδης: ΕΕ και κυβερνήσεις ευθύνονται για την απαξίωση της ΕΛΒΟ

Το γεγονός πως οι πολιτικές και της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν αυτές που απαξίωσαν την ΕΛΒΟ ΑΒΕ, ανέδειξε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Βουλή, προκειμένου να κατοχυρωθούν όλα τα ένσημα των πρώην εργαζομένων της επιχείρησης. 

Όπως εξήγησε ο Λ. Στολτίδης, σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, περίπου 50 εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την κατοχύρωση ενσήμων τους για διάστημα από 4 έως και 15 μηνών από τον ΕΦΚΑ. Πρώην εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, που είτε μετατάχθηκαν, είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε απολύθηκαν, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, αντιμετωπίζουν, πιο συγκεκριμένα, το παραπάνω πρόβλημα γιατί ενώ είχαν προβεί στις ανάλογες καταγγελίες στον ΕΦΚΑ, δεν έγιναν οι αντίστοιχες επιτροπές για να δικαιωθούν.

Συνεχίζει, λέγοντας, πως από τον ΕΦΚΑ σε ερωτήσεις τους απάντησαν ότι αυτές οι επιτροπές δεν έγιναν γιατί δεν μπορούσαν να στείλουν κλήση για συμμετοχή της εργοδοτικής πλευράς μιας και είχε τερματιστεί (11/11/2022) στο μεσοδιάστημα αρκετών μηνών από τις καταγγελίες μέχρι την σύσταση των επιτροπών η ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία από τον εκκαθαριστή (EY), έκλεισε το ΑΦΜ της ΕΛΒΟ ΑΒΕ και διαγράφηκε η επιχείρηση από το ΓΕΜΗ.

Σημειώνει, επίσης, ότι η ΕΛΒΟ ΑΒΕ ανήκε ως ιδιοκτησία στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό είχε την ευθύνη της και προσθέτει, στη συνέχεια, πως οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί προ αρκετών μηνών ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει σταλεί ερώτημα προς τη νομική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, χωρίς, όμως, μέχρι τώρα να υπάρξει απάντηση, ενώ επισήμανε ακόμα πως πρόκειται για ημέρες ασφάλισης για τις οποίες παρακρατήθηκαν από τον εργοδότη οι εργατικές ασφαλιστικές εισφορές, όπως και ότι αρκετοί από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους βρίσκονται σε περίοδο κατάθεσης αίτησης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος και τους λείπουν τα συγκεκριμένα ένσημα.

Ειδική αναφορά έκανε και στη διαχρονική από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις καταστροφική πολιτική που οδήγησε στο κλείσιμο μιας αμυντικής βιομηχανίας, ενώ θα μπορούσε να παράγει τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά οχήματα με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας και ενισχύοντας την άμυνά της που την ξεπούλησε αντί πινακίου φακής σε επιχειρηματικούς ομίλους, που τελικά κι αυτοί με τη σειρά τους ετοιμάζονται να την πουλήσουν, αλλά, όπως είπε, έρχεται να προστεθεί και η κλοπή των ενσήμων των εργαζόμενων, για τα οποία τους είχαν παρακρατηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι ο Λ. Στολτίδης ρώτησε πως επετράπη να τερματιστεί η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, το κλείσιμο του ΑΦΜ και η διαγραφή της ΕΛΒΟ ΑΒΕ από το ΓΕΜΗ, ενώ ακόμη εκκρεμούσαν τέτοια σοβαρά ζητήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η κατάφωρη αδικία προς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και να αποδοθούν τα επίδικα ένσημα από τον ΕΦΚΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας στον Λ. Στολτίδη, επέμεινε πως δεν υπήρχε δυνατότητα διακοπής διαδικασίας εκκαθάρισης, ενώ ανέφερε και ότι ο e-ΕΦΚΑ προέβη σε όλες τις νομικές ενέργειες για να κλείσουν οι ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες των εργαζομένων και πως ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες τους, οι οποίες, όπως είπε ήταν 87, με τις 80 να έχουν διεκπεραιωθεί και 7, τις οποίες υπέθεσε πως αφορά η Ερώτηση του ΚΚΕ, να έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα. 

Ο Λ. Στολτίδης, από πλευράς του, τόνισε πως η απαξίωση της ΕΛΒΟ ήταν ευρωενωσιακή κατεύθυνση, την οποία τήρησε και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούενες, υπενθυμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΛΒΟ στους τομείς της Άμυνας και των Μεταφορών με την παραγωγή στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων. 

Επισήμανε, ακόμα, πως όταν πρόκειται για πλούσιες επιδοτήσεις και προγράμματα για δωρεάν εργατικό δυναμικό, τότε τα όποια ζητήματα θα είχαν λυθεί γρήγορα, ωστόσο, από τη στιγμή που στο επίκεντρο βρίσκονται τα δικαιώματα των εργαζομένων η κυβέρνηση, όπως είπε, προβαίνει σε καθυστερήσεις και τους ταλαιπωρεί. Τέλος, ο Λ. Στολτίδης σημείωσε πως δεν απαντήθηκε το ερώτημά του, καλώντας την κυβέρνηση να διορθώσει την εκκρεμότητα της ΕΛΒΟ, ώστε να αποδοθούν τα ένσημα και να καλυφθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.



Δείτε ακόμα...