Λαμπρούλης: Η κυβέρνηση αφήνει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας και μεταφέρει την ευθύνη της διάγνωσης στον λαό

Παρότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει, συνεχίζει την ίδια πολιτική με την οποία διαμόρφωσε μία επικίνδυνη και τραγική κατάσταση για την υγεία του λαού, και μάλιστα με ανεπαρκή μέτρα που δυσχεραίνουν παραπέρα τη ζωή του λαού. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις τις συνέπειες από την πανδημία.

Τόνισε πως στα νοσοκομεία το προσωπικό πλέον είναι εξαντλημένο, παραμένει ανεπαρκής ο εξοπλισμός, εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένοι περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ ενώ χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις έχουν αποκλειστεί από τη θεραπεία τους.

Οι δημόσιες μονάδες υγείας παραμένουν ανοχύρωτες με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα ώστε να προστεθούν υποδομές και προσωπικό στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα, κατήγγειλε την κυβέρνηση που κάνει κόλπα με την επίταξη, μιλώντας -όπως χθες ο υπουργός- για δήμευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι όταν το ΚΚΕ λέει επίταξη εννοεί πραγματική επίταξη, χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες.

Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις όλων όσοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για την κάλυψη των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί στα νοσοκομεία και να μην κοροϊδεύει τον λαό με την επιστράτευση των 206 αυτοαπασχολουμένων γιατρών που δρομολόγησε.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι η κατάσταση στην υγεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τα νοσοκομεία σε άθλια κατάσταση και τους κλινικάρχες να θησαυρίζουν αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση. Αυτή την πολιτική υπηρετούν όλα τα κόμματα επισήμανε, και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα self test μεταφέρεται η ευθύνη της διάγνωσης στον λαό

Κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα «δωράκι» στους φαρμακοβιομήχανους μέσω των νέων ρυθμίσεων του κλόου μπακ ενώ όσον αφορά τα self test, κατήγγειλε την κυβέρνηση που τα εμφανίζει ως βασικό εργαλείο της αντιμετώπισης της πανδημίας ενώ στην πραγματικότητα φορτώνει και πάλι την ατομική ευθύνη, ακόμα και για τη διάγνωση της νόσου, στον κόσμο για να απαλλαγεί το κράτος από την βασική ευθύνη του για καταγραφή και επίβλεψη των κρουσμάτων.

Την ίδια πολιτική της ατομικής ευθύνης, συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης εφαρμόζει η κυβέρνηση έναν χρόνο τώρα στους χώρους δουλειάς όπου δεν λαμβάνονται μέτρα γιατί κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα για τα αφεντικά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου ο κόσμος συνωστίζεται στα λιγοστά δρομολόγια, στην τηλεκπαίδευση με την ευθύνη να βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς. 

Αντί, έστω και τώρα να λάβει μέτρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει την αυτοδιάγνωση και τους εμβολιασμούς ως το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικά για το άνοιγμα του τουρισμού, για το οποίο “καίγονται” διεθνείς και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως φαίνεται και από την ταχύτητα που προωθεί το εμβολιαστικό ψηφιακό πιστοποιητικό  για απαλλαχθούν κράτος κι  εργοδοσία από όλα τα κοστοβόρα μέτρα προστασίας εργαζομένων και τουριστών. 

Κάλεσε τον λαό να μην αποδεχθεί και αυτή την ευθύνη κι επανέλαβε τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούν την προστασία της υγείας και της ζωής τους και κατήγγειλε την κυβέρνηση που χθες επιτέθηκε στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών.

Δείτε ακόμα...