Λάρισα-110 Πτέρυγα Μάχης: Μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Λάρισα-110-Πτέρυγα-Μάχης
Φώτο Αρχείου / Λάρισα 110 Πτέρυγα Μάχης / Πηγή: Eurokinissi

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκατασταθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Heron», που θα αποκτηθούν από το Ισραήλ. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες αυτή την περίοδο για την αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), ως πολεμικού ορμητηρίου των ιμπεριαλιστών. Είναι γνωστό πως με βάση την ανανεωμένη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη, όπως τα κατασκοπευτικά «Global Hawk», βρίσκονται στην αεροπορικής βάσης στην 110 ΠΜ της Λάρισας, που αξιοποιείται έτσι ως ορμητήριο για μια ζώνη από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα τα σύγχρονα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, εδώ και τρεις εβδομάδες έπαψαν να επιχειρούν από τη Λάρισα, αφού «αμπαλάρονται», προκειμένου να μεταφερθούν αλλού. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει επί της ουσίας τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, αφού το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό παραμένει στη Λάρισα, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι επενδύσεις σε υποδομές για τη «μόνιμη» αξιοποίηση της 110 ΠΜ από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα βαθαίνει η συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Έτσι στην αεροπορική βάση της Λάρισας, αναμένεται τους επόμενους μήνες να εγκατασταθούν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Heron», για να επιχειρούν από το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ. Πριν λίγες μέρες η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, συμφωνία που προβλέπει την απόκτηση 3 συστημάτων τύπου Heron για τρία χρόνια αντί συνολικά 39 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την απόκτηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες συλλογής πληροφοριών, στοχοποίησης (κατάδειξη στόχων) και επιτήρησης μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διακλαδικότητας και ανταλλαγής τακτικής εικόνας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, “οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αναβαθμίσουν επιχειρησιακά το σκέλος της επιτήρησης των συνόρων, μέσω Διακλαδικής Δύναμης που θα εδρεύει στη Λάρισα”. Να σημειωθεί πως ισραηλινό «Heron» είχε χρησιμοποιηθεί πρόσφατα από την Ελλάδα για λογαριασμό της Frontex επιτηρώντας θαλάσσια σύνορα.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάζει την αγορά των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, σαν ένα μέσο για την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, ωστόσο είναι γνωστό πως η «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας – Ισραήλ, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όλες τις άλλες συμμαχίες της αστικής τάξης της χώρας «υπό τη σκέπη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ». Σε αυτά τα πλαίσια, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει στενότερη συνεργασία της χώρας μας με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με συνεχείς συνεκπαιδεύσεις και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα υπάρχει στενή συνεργασία στο νευραλγικό για την ασφάλεια και άμυνα των δύο κρατών τομέα της ανταλλαγής διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών. Οι Ισραηλινοί, χρησιμοποιούν το γεγονός ότι η ενδυνάμωση της ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών είναι νευραλγικής σημασίας και για τη χώρα μας που αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές από την Τουρκία και την πρόκληση του Μεταναστευτικού και προωθούν τις οικονομικές σχέσεις, εντατικοποιούν τη στρατιωτική συνεργασία.

Αυτές οι συνεργίες δεν είναι υπέρ του λαού και της χώρας μας. Η κυβέρνηση συνειδητά εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στους πολέμους που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, για την εξασφάλιση της της γεωπολιτικής αναβάθμισης της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Η παραχώρηση στις ΗΠΑ βάσης κατασκοπευτικών drones στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, η στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ όχι μόνο δεν παρέχουν καμία ασφάλεια για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, αλλά μόνο νέους κινδύνους εγκυμονούν αφού μετατρέπει την πόλη, τη χώρα, σε πολεμικό ορμητήριο που, σε περίπτωση εμπλοκής, θα δεχθούν πλήγματα, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε η έκφραση της λαϊκής αντίθεσης σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς που βάζουν πιο βαθιά την Ελλάδα και το λαό μας στο φαύλο κύκλο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ζορμπάς Αλέξης 
Μέλος Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...