Λάρισα: Παραμένουν και αποκαλύπτονται τα προβλήματα με την υποχώρηση των νερών – Υγειονομική βόμβα η περιοχή

Πηγή: Eurokinissi

Στην πόλη της Λάρισας τα νερά έχουν αρχίσει και υποχωρούν, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.   

Το  σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη περιοχή της Γιάννουλης, όπου η γέφυρα έχει ακόμη νερά και έτσι για 4η μέρα παραμένει αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα. Οι άνθρωποι διασχίζουν τη γέφυρα μόνο με βανάκια του δήμου και μπουλντόζες. 

Στις συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιποκράτη, της Νέας Σμύρνης και αλλού, οι  κάτοικοι «παλεύουν» με τις λάσπες για να τις βγάλουν από σπίτια και καταστήματα. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι ξεκινάνε την καταγραφή των ζημιών, αφού τις προηγούμενες μέρες είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν. Στις γειτονιές συναντάει κανείς σωρούς  κατεστραμμένων προϊόντων, οικοσκευών και επίπλων.

Στον υπόλοιπο νομό οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, αφού έχουν υποστεί ζημιές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, έχουν «χαθεί»  χιλιάδες ζώα, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν πάθει σπίτια και καταστήματα.  Ταυτόχρονα, το οδικό δίκτυο έχει φοβερές ζημιές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η μετακίνηση των ανθρώπων, χωριά να έχουν αποκλειστεί. Έτσι, υπάρχει πρόβλημα με ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας τα οποία έχουν πλέον αποκλειστεί και δεν έχουν πρόσβαση στη Λάρισα. 

Τόσο η επαρχία Αγιάς όσο και αυτή των Φαρσάλων φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς αν χρειαστεί η επείγουσα μεταφορά ασθενούς σε νοσοκομείο, θα πρέπει να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση, χωρίς να είναι και πάλι βέβαιο πως θα βρεθεί λύση.

Υγειονομική βόμβα η περιοχή!

Τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού, τα κουνούπια συνιστούν μια υγειονομική βόμβα με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ήδη, σε πολλές πόλεις και χωριά είναι έντονη η μυρωδιά αποσύνθεσης από τα ζώα που πνίγηκαν και έχουν παρασυρθεί από το νερό σε κάθε σημείο. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις μέρες μεγαλώνει την ανησυχία. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης, τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Ενδεικτικό είναι  ότι εκδηλώθηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στο Βόλο.

Μεγάλος ο κίνδυνος για τη γονιμότητα του εδάφους

Την ίδια ώρα, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού  μετέφεραν φερτά υλικά που απέθεσαν σε πολλά σημεία.  Μια «λούνη» καλύπτει σήμερα πολλά χωράφια.  Στα επικλινή εδάφη, σε υψηλότερο υψόμετρο η ζημιά είναι τεράστια, καθώς γόνιμο έδαφος αποσπάστηκε από τα χωράφια κάνοντας σημαντική ζημιά στη γονιμότητά του.

Εικόνες από πολλές περιοχές δείχνουν «νεροφαγιές», ουσιαστικά αυλάκια ροής του νερού της απορροής, με βάθος πολλών εκατοστών. Άλλοι αγρότες, που είχαν τα χωράφια  τους οργωμένα με καλοκαιρινό όργωμα, υποστηρίζουν ότι όλο το χαλαρωμένο χώμα έφυγε από το χωράφι  τους και έμεινε το από κάτω, που είναι λιγότερο γόνιμο. Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα  χωράφια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, που θα μειώσει τη γονιμότητα του εδάφους και θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...