Λαβρόφ: Η Ρωσία επιθυμεί βιώσιμη λύση στο Κοσσυφοπέδιο

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η θέση της Ρωσίας για το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αμετάβλητη. Η Μόσχα ζητά μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν.

“Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, η θέση της Ρωσίας είναι αμετάβλητη. Έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ζητούμε μια βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα με βάση την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, πρέπει πρώτα από όλα , να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα αποδεχτούμε μια τέτοια λύση που θα είναι αποδεκτή για τους Σέρβους. Θα παράσχουμε την ολόπλευρη υποστήριξη στους Σέρβους φίλους μας για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.”

Σημείωσε επίσης ότι οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, οι οποίες διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, δεν έφεραν καμία πρόοδο.

«Γνωρίζουμε για τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Αντιθέτως, βλέπουμε μια υποχώρηση στις υπάρχουσες συμφωνίες, με την ένταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου να είναι ακόμα σε ισχύ», είπε.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης, «η οποία έχει ως στόχο να υπονομεύσει όλες τις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Αυτές οι αρχές προβλέπουν αδιαίρετη και ισότιμη ασφάλεια και η Ρωσία και η Σερβία έχουν δεσμευτεί σε αυτές», εξήγησε.

“Θα επιμείνουμε σε αυτές τις θέσεις. Η πολιτική της Δύσης για την απόρριψη των υποχρεώσεών της συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της κατάστασης που προκαλεί η Δύση στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...