Λαβρόφ: Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας θα μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που τον επισκέπτεται.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μόσχα ο Λαφρόφ επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι αυτός ο σταθμός είναι ασφαλής, ότι λειτουργεί με ασφάλεια. Και ώστε η αποστολή εκεί να προχωρήσει με όλα της τα σχέδια».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι «δύσκολη αλλά παραμένει πλήρως υπό έλεγχο», μετά τις αναφορές για βομβαρδισμούς στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram το υπουργείο σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να εγγυηθεί για την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ, παρά τις προσπάθειες του «καθεστώτος του Κιέβου», όπως το χαρακτήρισε, να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη.

Νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να καταστρέψει την επίσκεψη του ΔΟΑΕ βομβαρδίζοντας την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατήγγειλε ότι «ομαδα δολιοφθορέων» του ουκρανικού στρατού διέσχισε τον ποταμό Δνείπερο με στόχο να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο και έκτοτε η γύρω περιοχή έχει γίνει επανειλημμένα στόχος βομβαρδισμών, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...