Λαβρόφ: Ο υβριδικός πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας ανοίγει πόρτες για επέκταση των σχέσεων με την Κίνα

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας / Πηγή: Eurokinissi

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο υβριδικός πόλεμος που εξαπέλυσε η συλλογική Δύση εναντίον της Ρωσίας ανοίγει νέες ευκαιρίες για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε βιντεοκλήση στους συμμετέχοντες στην 7η διεθνή διάσκεψη «Ρωσία και Κίνα: Συνεργασία σε Νέα εποχή».

«Είναι γνωστό ότι η λέξη «κρίση» στα κινέζικα είναι ένας συνδυασμός δύο χαρακτήρων: «κίνδυνος» και «ευκαιρία». Είμαι βέβαιος ότι ο υβριδικός πόλεμος που εξαπέλυσε η συλλογική Δύση εναντίον της Ρωσίας ανοίγει νέες ευκαιρίες για επέκταση της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των οικονομικών», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Ρωσία και η Κίνα σκοπεύουν να εντείνουν τη χρήση του ρουβλίου και του γιουάν σε αμοιβαίους διακανονισμούς. «Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν μετατρέψει τα νομίσματά τους σε εργαλείο εκβιασμού, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε μια ανεξάρτητη χρηματοοικονομική υποδομή και να αυξήσουμε σημαντικά τη χρήση του ρουβλίου και του γιουάν στους διακανονισμούς μεταξύ των κρατών μας», τόνισε ο υπουργός.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή που περνά ο κόσμος σήμερα, η συνολική ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παραμένει μεταξύ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. «Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου ως “μοντέλο αποτελεσματικότητας, ευθύνης και φιλοδοξίας για το μέλλον”. Η εμπειρία της κοινής εργασίας υπό τις νέες συνθήκες δείχνει ότι οι δεσμοί μας έχουν ισχυρές και πραγματικά ανεξάντλητες δυνατότητες, περνώντας με αυτοπεποίθηση το τεστ δύναμης. Παρά την πίεση των κυρώσεων και τον πόλεμο παραπληροφόρησης από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους, καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, αλλά και να το ενισχύσουμε με μια ουσιαστική ατζέντα. Δημιουργούνται νέες μορφές και τομείς κοινών προσπαθειών. Η κλίμακα και η ένταση μιας τέτοιας συνεργασίας θα αυξηθεί».

Ο Λαβρόφ είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον των λαών της Ρωσίας και της Κίνας και, σε κάποιο βαθμό, το περίγραμμα μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης που θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα μπορέσουν τα δύο έθνη να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι ο στρατηγικός φορέας των κοινών προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώνεται πρωτίστως ως αποτέλεσμα του διαλόγου εμπιστοσύνης στο υψηλότερο επίπεδο. Επανέλαβε ότι στις 4 Φεβρουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στο Πεκίνο όπου είχε τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ από το ξέσπασμα της πανδημίας και ενέκρινε ένα σημαντικό πολιτικό κείμενο: την Κοινή Δήλωση για την Διεθνείς Σχέσεις που εισέρχονται σε μια νέα εποχή και η παγκόσμια αειφόρος ανάπτυξη.

«Εξασφαλίζει κοινές θέσεις για τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας, της δημοκρατικής διαδικασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της, η οποία διατυπώθηκε με επιτυχία νωρίτερα από τον αξιότιμο συνάδελφο και φίλο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi: δεν υπάρχουν περιορισμοί και απαγορευμένα θέματα στη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ τόνισε ότι η Κίνα είναι από καιρό ο κύριος εξωτερικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. “Οι οικονομίες μας αλληλοσυμπληρώνονται επιτυχώς. Πέρυσι, ο διμερής εμπορικός τζίρος αυξήθηκε κατά ένα τρίτο και έφτασε στο ιστορικό μέγιστο, ξεπερνώντας τα 140 δισ. δολάρια. Σοβαρή θετική δυναμική παρατηρείται ακόμη σήμερα”, σημείωσε.

«Η Ρωσία και η Κίνα εφαρμόζουν συστηματικά όλα τα εγκεκριμένα προγράμματα συνεργασίας. Η ενεργειακή εταιρική σχέση έχει αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα. Υλοποιούνται μεγάλα έργα στη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών στον ποταμό Αμούρ. Η κυκλοφορία θα ξεκινήσει σύντομα», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...