Λαβρόφ στον Γκουτέρες: Η κατάσταση στην Ουκρανία οφείλεται στην αχαλίνωτη επέκταση του ΝΑΤΟ

Ρωσία _ Σεργκέι Λαβρόφ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αχαλίνωτης επέκτασης του ΝΑΤΟ.

«Όπως μπορούμε να δούμε -και το εξήγησα σήμερα στον συνάδελφο και φίλο μας Αντόνιο Γκουτέρες- σε μεγάλο βαθμό αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής για την αχαλίνωτη επέκταση του ΝΑΤΟ και τη διεκδίκηση ενός μονοπολικού κόσμου, που επέλεξαν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας και οι σύμμαχοί τους», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Όσον αφορά τον γεωπολιτικό μας χώρο, όλα αυτά έγιναν με στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας. Ακριβώς για αυτόν τον σκοπό η Ουκρανία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως εφαλτήριο για προκλήσεις και τον περιορισμό της χώρας μας», είπε ο Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η ουκρανική ηγεσία ενθαρρύνθηκε στις προσπάθειές της να εισαγάγει νομοθεσία που να απαγορεύει τη ρωσική γλώσσα, τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη ρωσική κουλτούρα και οτιδήποτε ρωσικό γενικότερα. Παράλληλα νομιμοποιήθηκαν τα βήματα για την προώθηση των ναζιστικών θεωριών και πρακτικών.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία και τις δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

“Η τρέχουσα κατάσταση εκεί, διαμορφώθηκε όχι σήμερα ή χθες. Είμαστε ευγνώμονες στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την ομάδα του για την ετοιμότητά τους να εξετάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν όχι ξεχωριστά από άλλες διαδικασίες στην παγκόσμια σκηνή, αλλά στην πλαίσιο αυτών των διεργασιών και τάσεων που συσσωρεύονται και που σε πολλές περιπτώσεις απέχουν πολύ από τα ιδανικά του ΟΗΕ και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα...