Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας / Πηγή: EUROKINISSI

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους σήμερα Κυριακή μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Ασία, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει αλλάξει το δόγμα του και επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Το ΝΑΤΟ δεν λέει πλέον ότι είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία. Ήταν μια αμυντική συμμαχία όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Έχουν μετακινήσει τη γραμμή άμυνάς τους από τότε, αφού δεν υπάρχει πλέον το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ή η Σοβιετική Ένωση Δεν είναι σαφές από ποιον αμύνονταν. Έχουν μετακινήσει αυτή τη γραμμή άμυνας πιο κοντά στα σύνορά μας αρκετές φορές και τώρα ανακοίνωσαν στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης αυτό το καλοκαίρι ότι έχουν παγκόσμια ευθύνη και ότι η ασφάλεια του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη», είπε ο Λαβρόφ.

«Δηλαδή, στην πραγματικότητα, τώρα ισχυρίζονται ότι θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και ήδη μετατοπίζουν τη λεγόμενη αμυντική γραμμή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στην τάση για στρατιωτικοποίηση της περιοχής, ενισχύοντας τις προσπάθειες των τοπικών συμμάχων των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ιαπωνίας, με τη διευρυνόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ. Η ρωσική πλευρά περιέγραψε τις εκτιμήσεις της στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας ενώ παρόμοιες προσεγγίσεις με τις ρωσικές εκφράστηκαν και από το Πεκίνο.

“Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό δύσκολα θα κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα των περισσότερων χωρών που είναι εδώ”, συνέχισε ο Λαβρόφ. “Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τη θέση μας, αν και δεν υπάρχει συναίνεση και στην ASEAN για το πώς να προχωρήσουμε στον τομέα της ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή. Επομένως, εάν ο στόχος είναι να σπείρουν αμφιβολίες στην ASEAN και να προσπαθήσουν να περάσουν τη μονολιθική τους θέση, τότε οι Αμερικανοί πέτυχαν τον στόχο τους».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη θέση των περισσότερων χωρών της ASEAN, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, επικεντρώθηκαν στην υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων και όχι στην υποταγή των ενεργειών της ASEAN στα συμφέροντα των περιφερειακών παραγόντων. «Οι εταίροι μας εκτιμούν ιδιαίτερα τη θέση της Ρωσίας, τη θέση της Κίνας, που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του κεντρικού ρόλου του ASEAN», συνόψισε ο Λαβρόφ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...