Λαβρόφ: Το ζήτημα του νομικού στάτους του αγωγού Nord Stream-2 είναι λήξαν

Το ζήτημα του νομικού στάτους του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 είχε ερευνηθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι λήξαν για όλους εκείνους στην ΕΕ, που σέβονται τον νόμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό δίκτυο RBK.

«’Όταν πριν από μερικά χρόνια οι Πολωνοί αποπειράθηκαν να φρενάρουν τον Nord Stream-2, ζητήθηκε η εξειδικευμένη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υπηρεσία παρουσίασε ένα έγγραφο το οποίο έγραφε με σαφήνεια ότι το έργο είναι επενδυτικό και ξεκίνησε πολύ πιο πριν από τις αλλαγές που έγιναν στην οδηγία για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τρίτο ενεργειακό πακέτο. Τελεία και παύλα, το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Για τον οποιοδήποτε σέβεται τους ανθρώπινους νόμους», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει 100% τις δεσμεύσεις της οι οποίες απορρέουν από την συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream-2. «Η σημερινή κατάσταση σε καθοριστικό βαθμό δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας ακόμη απόφασης του οργανισμού που αποκαλούμε Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας απόφασης, η οποία με τον πιο πειστικό τρόπο δείχνει τι είδους οργανισμός είναι», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο αγωγός αυτός αποτελεί αντικείμενο γεωπολιτικών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Όπως δήλωσε πριν δύο ημέρες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη και θα αποφασίσει εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για να σταματήσει το έργο του αγωγού που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ολοκλήρωση και την πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού, θεωρώντας τις κυρώσεις «ένα από τα πολλά σημαντικά εργαλεία» για την κατάσταση αυτή.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...