Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: Συζήτησαν και για την διμερή συνεργασία και ειδικά στην Ενέργεια

Πηγή: TRT

Την υλοποίηση αποφάσεων που για τη συνεργασία των δύο χωρών συζήτησαν σήμερα στην Άγκυρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αιχμή την «αντιμετώπιση» επισιτιστικών προμηθειών που περιπλέκει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για τις οποίες η κυβέρνηση Ερντογάν σπεύδει να προσφέρει πάλι υπηρεσίες «διαμεσολάβησης».

Μεταξύ άλλων σχεδιάστηκε και νέα σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο του 9ου Συμβουλίου Συνεργασίας Ανώτατου Επιπέδου (που αναμένεται το επόμενο διάστημα) ενώ ο Λαβρόφ επιδοκίμασε τις διμερείς σχέσεις ως «ώριμες» και «βασισμένες σε αμοιβαίο σεβασμό και τις αρχές της καλής γειτονίας». Ακόμα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες ιεραρχούν την ανάπτυξη της ενεργειακής τους συνεργασίας, αναφέροντας ότι «η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί. Η συνεργασία με χρήση του αγωγού αερίου «Turkish Stream» αναπτύσσεται…» Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι έχει συμφωνηθεί η χρήση των εθνικών νομισμάτων για απευθείας συναλλαγές, ένα ακόμα σημείο που βεβαιώνει τις εκατέρωθεν διαθέσεις για επέκταση της οικονομικής συνεργασίας. Άλλωστε, όπως είπε «ο κύκλος των εμπορικών εργασιών στο α’ τρίμηνο αυτού του έτους διπλαστιάστηκε σε σχέση με πέρυσι και έφτασε περίπου τα 14 δισ. δολάρια».

Σημειωτέον ότι οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ η Άγκυρα επανέρχεται συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό σε προειδοποιήσεις για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Λαβρόφ είπε ότι «κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες των Τούρκων φίλων μας για τις απειλές που δημιουργούν έξωθεν δυνάμεις στα σύνορά τους, περιλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων που παράνομα παρευρίσκονται στη Συρία και αναζοπυρώνουν διαμελιστικά συναισθήματα». Κατέληξε δε ότι «αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ανησυχίες γιατί για πολύ καιρό, επίσης, έξωθεν δυνάμεις δημιουργούν απειλές και στα δικά μας σύνορα, άρα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για τις συριακές υποθέσεις».

Ενδιαφέρον είχε δε και η επισήμανσή του ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις σε πολλά πράγματα αλλά «όταν έχουν διαφορές, η μία σέβεται την άποψη της άλλης, αυτό είναι το «κλειδί» για την επιτυχία των διμερών σχέσεων…»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...