Λεονίντ Σλούτσκι: Ημέρα ντροπής για την Ευρώπη η αποξήλωση του σοβιετικού μνημείου στη Ρίγα

Τα μνημεία απελευθέρωσης της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα
Φώτο Αρχείου / Τα μνημεία απελευθέρωσης της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα

«Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στην κατεδάφιση του Μνημείου των Απελευθερωτών της Σοβιετικής Λετονίας και της Ρίγας από τους Γερμανούς φασίστες εισβολείς, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να σκοτώσει την ιστορική μνήμη», δήλωσε στο TASS ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας και ηγέτης του LDPR.

«Είναι ημέρα ντροπής για την Ευρώπη. Η Δύση σιώπησε όταν βετεράνοι λεγεώνων των SS περνούσαν στους δρόμους της Λετονίας, όταν ο νεοναζισμός σήκωσε το κεφάλι του στην Ουκρανία. Είναι σιωπηλός τώρα και πάλι. Αλλά είναι αδύνατο να σβήσεις τη μνήμη. Οι κάτοικοι της Ρίγας το έχουν αποδείξει πολλές φορές. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φέρνουν λουλούδια και κεριά σε αυτό το σημείο. Οι Βρυξέλλες δεν είναι πρόθυμες να δουν πώς οι αρχές της Λετονίας σκοτώνουν τις ευρωπαϊκές αξίες που έχουν διακηρύξει, μαζί με το μνημείο. Η υστερία θα τελειώσει κάποια στιγμή και θα δουν επιτέλους ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Στις 14 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την αποξήλωση 69 στρατιωτικών μνημείων που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, συμπεριλαμβανομένου του μνημείου στο Victory Park της Ρίγας, αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στη Liepaja, στο Rezekne και στο Daugavpils. Στις 3 Αυγούστου, ένα μνημείο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες κατεδαφίστηκε στην περιοχή Pardaugava της Ρίγας.

Η κατεδάφιση του μνημείου των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού – των απελευθερωτών της Σοβιετικής Λετονίας και της Ρίγας από τους ναζί εισβολείς – ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Ρίγας, το μνημείο πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί πλήρως έως τις 15 Νοεμβρίου και θα κοστίσει περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...