Λευκορωσία: Ένταση της πολιτικής επέμβασης στα εσωτερικά της

Μίνσκ, Λευκορωσία
Φώτο Αρχείου / Μίνσκ, Λευκορωσία / Πηγή: PIXABAY

Μετά τις εκλογές όπου επανεξελέγη ο Λουκασένκο και τις διαδηλώσεις εναντίον του με υποκίνηση της αντιπολίτευσης, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εντείνουν την παρέμβασή τους στην χώρα, στηρίζοντας τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για νέες εκλογές, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων. Από την πλευρά της, και η Ρωσία οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, προβάλλοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις μη νονιμότητας της εκλογής του Λουκασένκο.

Αντιπαραθέσεις στο όνομα των «δημοκρατικών» δικαιωμάτων

Οι αντιπαραθέσεις αυτές, δεν είναι άσχετες από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής στην περιοχή, ενάντια στη Ρωσία, Κίνα για την γεωστρατηγική αποδυνάμωσή τους στην περιοχή έναντι της δικής τους αναβάθμισης. Η αντιπαράθεση αυτή γίνεται στο όνομα των «δημοκρατικών» δικαιωμάτων από αυτούς που έχουν κηρύξει εκτός νόμου τα ΚΚ π.χ. χώρες της Βαλτικής, ή της ΕΕ που εξισώνει τον φασισμό με τον σοσιαλισμό, υιοθετεί μέτρα περιορισμού της απεργίας, των διαδηλώσεων, κ.α. του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ που έχουν κατασφάξει λαούς ανά την υφήλιο, έχουν στηρίξει πραξικοπήματα, π.χ. Ελλάδα, Ισπανία, Χιλή, και σε αφρικανικές χώρες, έχουν στηρίξει μαζί και με την ΕΕ εισβολή-κατοχή σε χώρες π.χ. Κύπρος, Συρία, την αλλαγή συνόρων, π.χ. πρώην Γιουγκοσλαβία, Βόρεια Αφρική.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Σε αυτό το φόντο, χτες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να σεβαστεί τα «θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και των ειρηνικών διαδηλώσεων». Επίσης, δήλωσε πως «το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτό για την καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών είναι εντελώς αδικαιολόγητη».

Παρεμβάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αντίστοιχα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ χτες στην άτυπη συνάντησή τους στο Βερολίνο, συζήτησαν την επιβολή κυρώσεων σε 20 πρόσωπα «υπεύθυνα για την καταστολή των διαδηλωτών» και τη «νοθεία στις προεδρικές εκλογές» της 9ης Αυγούστου. «Η ανακοίνωση των κυρώσεων δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή συμπεριφοράς στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών την προηγούμενη βδομάδα.

Ενώ οι πρεσβευτές της ΕΕ και των χωρών – μελών της στο Μινσκ διαμήνυσαν στον ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, πως οι διώξεις σε βάρος της αντιπολίτευσης είναι «απαράδεκτες» και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποδεχθεί τον διάλογο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φυλακές όπου κρατούνται Λευκορώσοι διαδηλωτές.

Παρέμβαση Ρωσίας

Από την άλλη πλευρά, “Σε εξωτερικούς παράγοντες που επιδιώκουν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία” αναφέρθηκε, χτες, σε συνέντευξή του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το ζήτημα δεν είναι τι συμβαίνει στη Λευκορωσία αλλά ότι κάποιοι θέλουν να συμβεί κάτι άλλο εκεί. Επιδιώκουν να επηρεάσουν αυτές τις διαδικασίες και να επιτύχουν ορισμένες αποφάσεις που, όπως πιστεύουν, ανταποκρίνονται στα πολιτικά τους συμφέροντα», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που στη Λευκορωσία «έχουν βγει άνθρωποι στους δρόμους, πρέπει να ληφθεί υπόψη, να τους ακούσουν, να αντιδράσουν», ενώ αναφέρθηκε στην πρόθεση του Αλ. Λουκασένκο για «συνταγματική μεταρρύθμιση, να υιοθετήσει ένα νέο Σύνταγμα, να διεξαγάγει νέες εκλογές (…) με βάση αυτό το νέο Σύνταγμα».

Στο μεταξύ, ο Πούτιν σημείωσε πως οι εφεδρικές κατασταλτικές ομάδες που έχει σχηματίσει η Ρωσία μετά από αίτημα της Λευκορωσίας προς το παρόν δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν, καθώς η κατάσταση δεν έχει εξελιχθεί βίαια ούτε απειλούνται «τράπεζες, κτίρια κ.λπ.».

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και το Ρωσικό ΥΠΕΞ. «Βλέπουμε τι κάνουν τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, τη στάση των ΗΠΑ, ακόμη και το ΝΑΤΟ. Είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μπίγκαν, υπογράμμισε το γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν ενοχληθεί από τη σταθερότητα στη Λευκορωσία.

Πηγή ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...