Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο επιβεβαίωσε ότι τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στο Μπριάνσκ το Σάββατο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε ότι τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη Ρωσία το Σάββατο κοντά στα σύνορα με τη χώρα του και την Ουκρανία, λέγοντας ότι το Μινσκ αντέδρασε θέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις του σε ύψιστο συναγερμό.

Το Σάββατο η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι μια ρωσική επιχειρησιακή ομάδα, αποτελούμενη από ένα βομβαρδιστικό Su-34, ένα μαχητικό Su-35 και δύο ελικόπτερα Mi-8, καταρρίφθηκε σε ενέδρα κοντά στο Κλίντσι, στην περιοχή του Μπριάνσκ. Τα αεροσκάφη αυτά επρόκειτο να επιτεθούν σε στόχους στην περιοχή του Τσερνίχιφ, στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ένα ρωσικό Su-34 συνετρίβη, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης, ότι ένα ελικόπτερο κατέπεσε λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα του. Δεν έκανε καμία αναφορά στο Su-35 ή σε δεύτερο ελικόπτερο, όμως πολλοί Ρώσοι μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα έγραψαν ότι το τέταρτο αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Το λευκορωσικό, κρατικό κανάλι Pul Pervovo Telegram, ανέφερε σήμερα ότι ο Λουκασένκο επισκέφθηκε μια βάση της πολεμικής αεροπορίας και στις δηλώσεις που έκανε εκεί είπε, μεταξύ άλλων: «Τρεις ημέρες έπειτα από τα γεγονότα κοντά μας – εννοώ στην περιοχή του Μπριάνσκ, όπου καταρρίφθηκαν τέσσερα αεροσκάφη, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε. Έκτοτε εμείς, οι στρατιώτες μας, έχουν τεθεί σε συναγερμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...