Λιγότερα γερμανικά τεθωρακισμένα στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα BMP-1 που δίνει στο Κίεβο

Το γερμανικό τεθωρακισμένο Marder1A3
Το γερμανικό τεθωρακισμένο Marder1A3 / Πηγή: wikipedia

Ζήτημα αποδυνάμωσης της αμυντικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας προκύπτει, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ελλάδα θα λάβει λιγότερα τεθωρακισμένα οχήματα από τη Γερμανία σαν αντάλλαγμα για τα σοβιετικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα που έχει ξεκινήσει ήδη να στέλνει στο Κίεβο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Bild» και της «Δημοκρατίας» η Ελλάδα αντί για 100 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder 1A3 θα λάβει 40. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της γερμανικής «Bild» της 7ης Ιανουαρίου, έχουν μέχρις στιγμής παραληφθεί 14 Marder 1A3 και έχουν παραδοθεί 20 BMP-1 στην Ουκρανία. Κατά τον υπουργό, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να παραληφθούν επιπρόσθετα Marder 1A3, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο αριθμός τους, και να παραδοθούν επιπλέον BMP-1 στην Ουκρανία.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και δήλωση μη κατονομαζόμενου Ελληνα υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχθεί καθυστέρηση στις παραδόσεις των Marder, εάν η Γερμανία επιθυμούσε να παραδώσει οχήματα πρώτα στην Ουκρανία και ότι η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας δεν θα επηρεαστεί από τυχόν καθυστέρηση των παραδόσεων. 

Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού Marder στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.  Εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση στην Ελλάδα θα σταλούν συνολικά 40 Marder.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα BMP-1 που στέλνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο Κίεβο προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου, ενώ όπως επίσημα έχει δηλωθεί τα γερμανικά Marder θα σταλούν στον Εβρο.

Δείτε ακόμα...