Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Προχωράει η μετατροπή του σε «Σούδα του Βορρά»

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την αξιοποίηση του λιμανιού και άλλων υποδομών της Αλεξανδρούπολης, ώστε να μετατραπεί σε «νέα Σούδα» ή «Σούδα του Βορρά».

Τον ερχόμενο Νοέμβρη αναμένεται να φτάσουν εκ νέου αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιώντας, ταυτόχρονα, όπως διαρρέεται, τη μεγαλύτερη μεταφορά πτητικών μέσων και ελικοπτέρων που έχει γίνει ποτέ στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για μία νέα «απόβαση» των Αμερικανών η οποία προκαλεί!

Θυμίζουμε ότι για τις προετοιμασίες αυτές, είχαν συζητήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντένις Μπάτερς, διοικητής της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής Μαύρης Θάλασσας (Area Support Group-Black Sea/ 21st Theater Sustainment Command) και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Βέβαια, όπως και το πρόσφατο παρελθόν, εκτός του λιμένα αξιοποιήθηκαν το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης αλλά και το αεροδρόμιο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της μόνιμης επιχείρησης «Atlantic Resolve», προωθούνται στην Ευρώπη αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες, για να πάρουν θέσεις στα σύνορα με την Ρωσία, μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Κατά την εναλλαγή των μονάδων, που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνεται λιμάνι αποβίβασης – ορμητήριο στρατευμάτων, ελικοπτέρων και λοιπού πολεμικού εξοπλισμού της ΑμερικανοΝΑΤΟικής δολοφονικής μηχανής.

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ γίνεται με βάση την ήδη αναβαθμισμένη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, έπειτα κι απ΄ την υπογραφή του «Δευτέρου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Πρόκειται για την συμφωνία που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διάλογου» με τις ΗΠΑ και υπέγραψε η ΝΔ συνεχίζοντας, πλέον, στην 3η φάση αυτού του…διαλόγου.

Τα δολοφονικά σχέδια και οι συνεκπαιδεύσεις με τους φονιάδες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, και των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Εμπλέκουν τη χώρα και το λαό της σε μεγάλους κινδύνους μετατρέποντάς τους σε στόχους αντιποίνων.

Αποκαλυπτική, εξάλλου, είναι τα λόγια του ίδιου του Αμερικανού Πρέσβη, Τζ. Πάιατ:

“Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά. Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, έχετε δει την οικονομική και ψυχολογική μεταμόρφωση ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης παρουσίας μας εκεί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την διαχείριση του λιμανιού, στο τρίτο χρόνο επιτυχίας, εξαιτίας κυρίως της παρουσίας του Αμερικανικού στρατού. Το καλοκαίρι υπήρχαν δύο πλοία για πρώτη φορά, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο σιδηρόδρομος, και ήταν η πρώτη φορά που σηκώσαμε ένα τανκ σε πλοίο. Είναι σαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, ανεβάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά».

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε το μεταγωγικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Yuma»

USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / το USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού / Πηγή: USNAVY

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από την Τετάρτη αγκυροβολημένο το μεταγωγικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Yuma». Το πλοίο θα μείνει στην πόλη μέχρι τη Δευτέρα.

Το «Yuma» έδεσε στην Αλεξανδρούπολη, επιστρέφοντας από αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην κόντρα τους με τη Ρωσία.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, βρισκόταν και πάλι εντός της ελληνικής επικράτειας, αξιοποιώντας αυτή τη φορά το λιμάνι της Σούδας, συμμετέχοντας σε άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος.

Το «Yuma» -ηλικίας μόλις 5 ετών- είναι ταχύπλοο πλοίο τύπου «Catamaran», υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600 τόνων φορτίου και 312 ανθρώπων. Έχει μήκος 103 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 43 κόμβων, αποτελώντας μια από τις αιχμές των επιχειρήσεων μεταφοράς στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες.

Η παρουσία του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θεωρείται ως προπομπός των σχεδίων μετατροπής του σε ορμητήριο των Αμερικανών στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, τεχνική σύσκεψη με τον Διοικητή και στελέχη της 627th Transportation Detachment των U.S. Army Europe and Africa και την Area Support Group-Black Sea είχε στα γραφεία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Δείτε ακόμα...