Λιθουανία: Αγοράζει από τις ΗΠΑ συστήματα εκτοξευτών πυραύλων HIMARS

Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ

Η Λιθουανία ετοιμάζεται να αγοράσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ, έναντι 495 εκατ. δολαρίων, την ώρα που το ΝΑΤΟ έχει διπλαισάσει την παρουσία του στην Βαλτική και τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεκτρώνονται από τη Μάυρη Θάλασσα μέχρι τη Βόρεια θάλασσα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λιθουανός υπουργός ’Αμυνας ’Αρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε ότι τα συστήματα HIMARS, που πρόκειται να παραδοθούν το 2025 και το 2026, θα παρέχουν «μια ικανότητα και μια εντελώς νέα ισχύ που η Λιθουανία δεν είχε ποτέ». «Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στους στρατιωτικούς στόχους της Λιθουανίας για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της, ενώ θα βελτιώσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», ανέφερε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την ’Αμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) σε δελτίο τύπου.

Τα συστήματα HIMARS που παραδίδονται στην Ουκρανία θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο οπλοστάσιό της, καθώς η χώρα πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ, ή το 2,52% του ΑΕΠ της, σε στρατιωτικές δαπάνες. Θα αγοράσει επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS, ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Επίσης η χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο.

Οι γείτονες της Λιθουανίας στη Βαλτική, Λετονία και Εσθονία, σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν συστήματα HIMARS.

Το λιθουανικό υπουργείο ’Αμυνας υπογράμμισε ότι αυτό «θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο της Λιθουανίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...