Λίβανος: Η κρίση καυσίμων έχει πυροδοτήσει βίαιες εντάσεις αφήνοντας πίσω 3 νεκρούς

Η ένταση για τις λιγοστές προμήθειες καυσίμων στον Λίβανο κατέληξε σε βίαιες εντάσεις αφήνοντας τρεις άνδρες νεκρούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μήνες σοβαρή έλλειψη καυσίμων που προκάλεσε μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και βύθισε τη μικρή χώρα – εξαρτώμενη από ιδιωτικούς παραγωγούς για ενέργεια – σε πολύωρο σκοτάδι.

Οι ελλείψεις ευθύνονται για το λαθρεμπόριο, τη συσσώρευση αποθεμάτων και την αδυναμία της κυβέρνησης με περιορισμένα μετρητά να εξασφαλίσει παραδόσεις εισαγόμενων καυσίμων. Η κρίση επιδεινώθηκε όταν η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις στα καύσιμα εν μέσω μιας βαθύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που εκτυλίσσεται από το 2019.

Το νόμισμα του Λιβάνου έχει καταρρεύσει κατακόρυφα με την επίσημη ισοτιμία να καθορίζεται στις 1.500 λίρες για 1 $. Η τιμή ενός γαλονιού καυσίμου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 220 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο, προκαλώντας πανικό και μια ακμάζουσα μαύρη αγορά. Η κρίση καυσίμων έχει προκαλέσει βίαια επεισόδια στο παρελθόν, με τους οδηγούς να συγκρούονται στα πρατήρια καυσίμων μετά από πολύωρη αναμονή και το καύσιμο να τελειώνει.

Αλλά οι θάνατοι της Δευτέρας αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση για ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου δήλωσε ότι σε ένα περιστατικό ξέσπασαν συμπλοκές για μια συμφωνία πώλησης καυσίμων, προφανώς μετά από διαφωνία-και η σύγκρουση άφησε νεκρούς δύο άνδρες. Η βία ξεκίνησε στην περιοχή Badawi και επεκτάθηκε στο Bab al-Tibenneh στη βόρεια πόλη της Τρίπολης, ανέφερε.

Οι λεπτομέρειες της διαφωνίας δεν ήταν αμέσως σαφείς, αλλά το πρακτορείο ανέφερε ότι οι άνδρες αντάλλαξαν πυρ και κάποια στιγμή, ρίχτηκε μια χειροβομβίδα. Τα στρατεύματα μαζεύτηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το τοπικό νοσοκομείο. Ακούστηκαν ισχυροί πυροβολισμοί στον αέρα κατά τη διάρκεια της κηδείας των ανδρών. Ο υπεύθυνος για τη δολοφονία τους παραδόθηκε, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η άλλη σύγκρουση ξεκίνησε με πυροβολισμό σε πρατήριο καυσίμων στο Μπαχούν, ένα χωριό στη βόρεια περιοχή Ντιννιέ. Ένας άνδρας πυροβολήθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Ζγκάρτα όπου πέθανε από τα τραύματά του, ανέφερε το πρακτορείο. Ο δράστης παραδόθηκε στις αρχές.

Η εθνική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος του Λιβάνου, η οποία εξαρτάται από τα εισαγόμενα καύσιμα, έχει επεκτείνει το κυλιόμενο σύστημα διακοπής ρεύματος, έτσι ώστε τώρα να παραδίδει μόνο περίπου μία ώρα ηλεκτρικής ενέργειας ημερησίως σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Αυτό ώθησε τους ιδιωτικούς χειριστές γεννήτριας να απενεργοποιήσουν τους κινητήρες τους για να τροφοδοτήσουν την κατανάλωση καυσίμου, βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές σε σκοτάδι πολλών ωρών. Τα νοσοκομεία έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ντίζελ, απειλώντας τον ήδη προβληματικό τομέα υγείας με κλείσιμο των ιατρικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...