Λίβανος: Σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα μετά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών

Λίβανος Σημαία πορεία ΠΑΜΕ
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ηρεμία επικρατεί στον Λίβανο έπειτα από πολλές ημέρες μεγάλων διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και την οικονομική κατάρρευση της χώρας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν να αναμένεται να προεδρεύσει το απόγευμα σε μια σύσκεψη του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Χτες Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε ειρηνική συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας Βηρυτού, ενώ πολλές δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου.

Από την Πέμπτη ως το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, και κυρίως στη Βηρυτό και την Τρίπολη, πολλές διαδηλώσεις, με την αστυνομία να κάνει συχνά χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες και λεηλάτησαν τράπεζες και καταστήματα. Αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας, η οποία έφτασε την Πέμπτη την ιστορική ισοτιμία των 5.000 λιρών προς ένα δολάριο, με κάποια μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο ακόμη και για 6.000 λίρες. Η λίρα του Λιβάνου είναι συνδεδεμένη με το δολάριο από το 1997 και η ισοτιμία της έχει οριστεί στις 1.507 λίρες, όμως την προηγούμενη εβδομάδα το εθνικό νόμισμα κατέρρευσε.

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι διοχετεύουν δολάρια στην αγορά προκειμένου να μειωθεί η ισοτιμία και να περιοριστεί η αύξηση των τιμών. Την Παρασκευή η ισοτιμία έπεσε και σήμερα φτάνει τις 4.200 λίρες. “Ο πρόεδρος Αούν συγκάλεσε το Ανώτερο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα το απόγευμα για να εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις”, ανακοίνωσε η προεδρία στο Twitter.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που πλήττει τον Λίβανο, αποτελεί μία από τις αιτίες της κοινωνικής αναταραχής που ξέσπασε στη χώρα τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να λάβει δάνειο.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 50% το 2020 σε μια χώρα όπου το 45% του πληθυσμού ζει ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, με το 35% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργο.

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...