Λίβανος: Θέλουμε να αποφύγουμε να μπει η χώρα στον πόλεμο δηλώνει ο πρωθυπουργός Μικάτι

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η χώρα του να μην μπει στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.

Από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν και οι σύμμαχοί της αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πυρά κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μικάτι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί «να αποκλείσει μια κλιμάκωση». «Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο», δήλωσε. «Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα».

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.

«Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική» αλλά ταυτόχρονα «δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

– Χάος στον τομέα της ασφάλειας

Ο Μικάτι προειδοποίησε ότι μια κλιμάκωση «δεν θα επηρεάσει μόνο τον Λίβανο”. “Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει όλη την περιοχή και το χάος όσον αφορά την ασφάλεια επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Από την 8η Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει συγκεκριμένα ισραηλινές θέσεις κοντά στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έχουν σκοτωθεί 62 άνθρωποι, εκ των οποίων 47 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...