Λιβύη: Αναβάλλονται για τον Γενάρη οι βουλευτικές εκλογές

Το κοινοβούλιο της Λιβύης στη Βεγγάζη
Φώτο Αρχείου / Το κοινοβούλιο της Λιβύης στη Βεγγάζη / Πηγή: Esam Omran Al-Fetori

Οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν τον Γενάρη, έναν μήνα μετά τις προεδρικές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

«Η εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει 30 ημέρες μετά την εκλογή προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος Αμπντάλα Μπλίχεκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τομπρούκ, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο.

Η αναβολή των βουλευτικών εκλογών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν προτεραιότητα οι προεδρικές, υποστήριξε. «Τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί μέσω του κοινοβουλευτικού συστήματος (…) Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν αναγκαίο να οργανωθούν προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Τη Δευτέρα το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός άλλου νόμου που αφορά τις προεδρικές. Οι δύο εκλογικές διαδικασίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν ταυτόχρονα, στις 24 Δεκέμβρη, όπως ορίζει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό να βγει η Λιβύη από τη μείζονα πολιτική κρίση των τελευταίων ετών.

Το «Ανώτατο Συμβούλιο της Λιβύης» (HCE), όργανο που έχει τον ρόλο της Γερουσίας, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση της Βουλής. Νωρίτερα ωστόσο γνωστοποίησε ότι απορρίπτει τον εκλογικό νόμο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του Σώματος αυτού. Το HCE είχε αντιταχθεί και στον εκλογικό νόμο για τις προεδρικές, θεωρώντας ότι ήταν «προσαρμοσμένος» έτσι ώστε να ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...