Λιβύη: Αντίπαλες ομάδες ενόπλων έχουν αναπτυχθεί σε συνοικίες της Τρίπολης

Libya
Φωτό αρχείου

Ένοπλες ομάδες αναπτύχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, σε μια προφανή επίδειξη δύναμης μετά την αποπομπή ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού.

Το Προεδρικό Συμβούλιο, η υψηλότερη αρχή της Λιβύης και επισήμως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, απέπεμψε χθες βράδυ Τετάρτη τον στρατηγό Αμπντελμπάσετ Μαρουάν, από τη θέση του στρατιωτικού διοικητή της περιοχής της Τρίπολης (ο οποίος κατείχε τη θέση επί πολλά χρόνια), αντικαθιστώντας τον με τον στρατηγό Αμπντελκαντέρ Μάνσουρ.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από πολλά τοπικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη δεκάδες ένοπλοι άνδρες, που παρουσιάστηκαν από τους δημοσιογράφους ως προσκείμενοι στον στρατηγό Μαρουάν, καθώς και τεθωρακισμένα βγήκαν στις κεντρικές λεωφόρους της Τρίπολης. Στη συνέχεια πήραν θέση στην περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης και κοντά σε άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Η λιβυκή πρωτεύουσα είναι υπό τον έλεγχο πολλών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας -το οποίο όμως δεν έχει υπουργό- και του υπουργείου Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανακοινώθηκε η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκέμβρη. Όμως η απουσία επίσημου καταλόγου υποψηφίων και οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων πλευρών εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη διεξαγωγή τους.

Πηγή: ΑΠ Ε- ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...