Λιβύη: Αντιπαράθεση πάνω … στα ταμεία του πετρελαίου

Δεκατρία χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και χωρών της ΕΕ στη Λιβύη, μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, με δύο παράλληλες δομές αστικής εξουσίας. Τελευταίες εξελίξεις είναι οι προσπάθειες της λεγόμενης «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» του δοτού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη της Δυτικής Λιβύης να βάλει χέρι στα δισεκατομμύρια δολάρια που εισέρχονται στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας από τις εξαγωγές πετρελαίου, προσπάθειες που προωθήθηκαν μέσω της αυθαίρετης αποπομπής του μέχρι πρότινος διοικητή της, Σαντίκ Αλ Καμπίρ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από στέλεχος της εμπιστοσύνης του Ντμπεϊμά. Την Παρασκευή μάλιστα ο Καμπίρ αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ζωής του από ένοπλες ομάδες ισλαμιστών που στηρίζουν τον Ντμπεϊμπά, ο οποίος έχει και τη σαφή στήριξη της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα η λεγόμενη «Κυβέρνηση Εθνικής Σταθερότητας» του Οσάμα Χαμάντ στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης εντείνει τις κινήσεις για την αναγνώρισή της στο εξωτερικό, με τον Χαμάντ να πραγματοποιεί στα μέσα της βδομάδας επίσκεψη στην Μαυριτανία, περίπου ένα 10ήμερο μετά από ανάλογη επίσκεψη στο Κάιρο η οποία ανησύχησε έντονα τον ανταγωνιστή του, Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη.

Ετσι, η κυβέρνηση της Ανατ. Λιβύης, με τη στήριξη της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, σταμάτησε «μέχρι νεωτέρας» τις εργασίες σε πετρελαιοπηγές και πλατφόρμες πετρελαίου, ως αντίποινα για την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου άνω του 3% και την έκφραση «ανησυχίας» για αποσταθεροποίηση στη Λιβύη, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε μεσοβδόμαδα για να εξετάσει τις εξελίξεις.

Αυτά ενώ στις 4 Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί το επίσημο ταξίδι του Αιγύπτιου Προέδρου Α. Φ. Σίσι στην Τουρκία, στο πλαίσιο εξομάλυνσης και βελτίωσης των σχέσεων Αγκυρας – Καΐρου, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς μέχρι τώρα οι δύο χώρες είχαν στηρίξει τις αντιτιθέμενες πλευρές. Η Τουρκία είχε υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, αλλά φαίνεται ότι θέλει να προχωρήσει τις σχέσεις και με την Αίγυπτο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...