Λιβύη: Αποπέμφθηκε η υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό της

Η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα της Λιβύης, η Νάιλα Μάνγκους

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης απέπεμψε σήμερα την υπουργό Εξωτερικών στην προσπάθεια να περιορίσει την αυξανόμενη κατακραυγή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσε διαδηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές λιβυκές πόλεις. Η Νάιλα αλ Μανγκούς είχε πει πως η συνάντησή της με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελί Κοέν στη Ρώμη δεν ήταν προγραμματισμένη και ήταν ανεπίσημη. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως διήρκεσε δύο ώρες και πως είχε εγκριθεί «στα υψηλότερα κλιμάκια στη Λιβύη», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός της Λιβύης βλέπει το Ισραήλ ως πιθανή γέφυρα με τη Δύση και την αμερικανική κυβέρνηση».

Την πραγματοποίηση της συνάντησης ανακοίνωσε την Κυριακή το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «για τις μεγάλες δυνατότητες των δύο χωρών από τις σχέσεις τους». Η συνάντηση – συνέχισε η ίδια ανακοίνωση – ήταν «χωρίς προηγούμενο» και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Το ισραηλινό υπουργείο χαρακτήρισε τη συνάντηση «πρώτο βήμα στη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης» και επέλεξε να υπογραμμίσει πως «το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ». Μεταξύ άλλων η συζήτηση των δύο πλευρών ασχολήθηκε και με «τη σημασία της διαφύλαξης της κληρονομιάς του λιβυκού εβραϊσμού, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση των συναγωγών και των εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα», σύμφωνα πάντα με όσα υποστήριξε η ισραηλινή πλευρά.

Με δεδομένο το ότι οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις – με σημαντικό πεδίο διαφωνιών το Παλαιστινιακό – υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή του τριμελούς «Προεδρικού Συμβουλίου» της Λιβύης (στο οποίο εκτός από την κυβέρνηση Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα τη Τρίπολη εκπροσωπούνται και οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο στρατηγό Χαφτάρ), που ζήτησε «διευκρινίσεις», σημειώνοντας ότι η συνάντηση «δεν αντανακλά την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους, δεν αντιπροσωπεύει τις λιβυκές εθνικές σταθερές και θεωρείται παραβίαση της λιβυκής νομοθεσίας, που ποινικοποιεί την εξομάλυνση με τη σιωνιστική οντότητα».

Το απόγευμα της Κυριακής, ανάρτηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά σύμφωνα με την οποία η Μανγκούς «τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα» και θα διενεργηθεί «διοικητική έρευνα» σε βάρος της από επιτροπή με προεδρεύουσα την υπουργό Δικαιοσύνης.

Σήμερα το μεσημέρι, η Μανγκούς φερόταν να έχει φύγει εκτός Λιβύης (σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ κατευθυνόμενη προς Κωνσταντινούπολη), ενώ το λιβυκό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στη «σαφή» και «αναμφίβολη» θέση της Λιβύης «για την παλαιστινιακή υπόθεση», λέγοντας ότι η Μανγκούς «αρνήθηκε να συζητήσει με οποιοδήποτε μέρος αντιπροσωπεύει την ισραηλινή οντότητα (…) παρέμεινε κατηγορηματικά σταθερή σε αυτή τη θέση». Κατήγγειλε δε «εκμετάλλευση από εβραϊκά και διεθνή ΜΜΕ» συμβάντος που προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «συνάντηση ή συνομιλίες».

Ανεξάρτητα από το πόσο επίσημη ήταν η συνάντηση και εις γνώση ποιόν επιτελείων έγινε, οι διεργασίες είναι ενδεικτικές για την ευρύτερη κινητικότητα στη Μέση Ανατολή, όπου με μοχλό και την αναθέρμανση / αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά αραβικές χώρες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν νέους άξονες για να υπερασπιστούν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα έναντι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σημειωτέον ότι αντίθετοι στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ δήλωσαν και διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από λιβυκό ΥΠΕΞ, στη Τρίπολη, αλλά και άλλες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...