Λιβύη: Διεθνής Διάσκεψη με στόχο τη «σταθεροποίηση»

Φωτό αρχείου: Από την υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative / Πηγή: EUROKINISSI

Διεθνής Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης ξεκίνησε σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων αξιωματούχων από διεθνείς, περιφερειακούς οργανισμούς και υπουργεία Εξωτερικών γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά η Ελλάδα.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν (πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια) η Αμερικανίδα βοηθός υπουργού Εξωτερικών Γιαέλ Λέμπερτ που είναι αρμόδια για υποθέσεις Μέσης Ανατολής, ο Γερμανός διπλωμάτης Νίελς Ανεν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και οι ομόλογοί του από Τυνησία, Αλγερία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ιταλία και Αίγυπτο. Αβέβαιη ως την τελευταία ώρα φαινόταν η χαμηλόβαθμη διπλωματική συμμετοχή της Τουρκίας καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μεταβεί στη Νότια Κορέα. Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ενωσης, του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Η Διεθνής Διάσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών και της αρμόδιας υπουργού Νάτζλα αλ Μανγκούς με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασής της κατά μία μέρα. Είχε ως βασικά θέματα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων την «ισορροπημένη και σταδιακή» αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων γιατί αποτελούν (όπως δήλωσε η Μανγκούς) παράγοντα αποσταθεροποίησης για τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, η ένωση όλων των ένοπλων λιβυκών «μη τρομοκρατικών» οργανώσεων στις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, η διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβρη του 2020.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, ως ενός από τους εγγύτερους γείτονες της Λιβύης, τόσο για τη σταθερότητα της ίδιας της Λιβύης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Sport for Peace». 

Ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας του εκτιμώντας πως οι Λίβυοι με αυτή τη διάσκεψη επιλέγουν την «ειρήνη και τη σταθερότητα». Πρόσθεσε πως η Τρίπολη εμφανίζεται ξανά ως σύμβολο ενότητας ως μία ενιαία πρωτεύουσα και πως οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη θα γίνουν στην ώρα τους.

Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που επικαλέστηκε το πρακτορείο ΑΡ προτείνεται η δημιουργία μίας διεθνούς οργάνωσης ή φορέα που θα βοηθήσει τη λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση να επιλύσει καίρια ζητήματα όπως η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη Λιβύη, η ενοποίηση των ένοπλων λιβυκών οργανώσεων.

Την Τετάρτη, ένα 24ωρο πριν την διάσκεψη στην Τρίπολη, η βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο μετέβη στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης συναντώντας τον αρχηγό του “Λιβυκού Εθνικού Στρατού” στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...