Λιβύη: Εκτός λίστας υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές ο γιος του Καντάφι

Το κοινοβούλιο της Λιβύης στη Βεγγάζη
Φώτο Αρχείου / Το κοινοβούλιο της Λιβύης στη Βεγγάζη / Πηγή: Esam Omran Al-Fetori

Εκτός της λίστας των 73 υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου της Λιβύης στις εκλογές της 24ης Δεκέμβρη βρέθηκε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, δευτερότοκος γιος του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι. Το επιχείρημα για την απόρριψη της υποψηφιότητας ήταν η καταδίκη του Σαΐφ αλ Ισλάμ το 2015 από δικαστήριο της Τρίπολης για εγκλήματα πολέμου.

Αργότερα χτες μάλιστα, ο δικηγόρος του Καντάφι υποστήριξε ότι ένοπλοι που εισέβαλαν στο δικαστήριο της πόλης Σέμπχα, τον εμπόδισαν να καταθέσει έφεση για τον αποκλεισμό του πελάτη του. Την καταγγελία για την εισβολή ένοπλης ομάδας στο δικαστήριο επιβεβαίωσε και το υπουργείο Δικαιοσύνης από την Τρίπολη.

Περίπου άλλοι 25 υποψήφιοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν, κρίθηκε πως δεν έχουν τις νομικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Αντίθετα, μεταξύ των υποψηφιοτήτων που εγκρίθηκαν, είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Α. Χ. Ντμπεϊμπά, ο απερχόμενος πρόεδρος της λιβυκής Βουλής Α. Σάλεχ, ο στρατάρχης Χ. Χάφταρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φ. Μπασάγκα, κ.ά.

Στο μεταξύ, χτες, το Γραφείο του Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην Τρίπολη, Μ. Γαρούδα, ασκούσε πιέσεις, προκειμένου να συμπεριληφθεί το όνομα του στρατάρχη Χάφταρ σε λίστα άλλων 5 ατόμων σε βάρος των οποίων διενεργούνται έρευνες για εγκλήματα κατά την περίοδο 2019 – 2020.

Νωρίτερα, ο (πρόσφατα παραιτηθείς) ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Σλοβάκος διπλωμάτης Γ. Κούμπις, ενημερώνοντας για τελευταία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως σε περίπτωση αναβολής των εκλογών του Δεκέμβρη ή ανάμειξης σε αυτές τρίτων προσώπων τότε θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η ανάφλεξη της βίας και η επανάληψη των συγκρούσεων. Σε παρόμοια προειδοποίηση προέβη και ο ειδικός ανώτερος σύμβουλος των ΗΠΑ για ειδικές πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι ντε Λαυρέντις, θυμίζοντας ότι το ΣΑ του ΟΗΕ μπορεί να ασκήσει κυρώσεις εναντίον οιουδήποτε Λίβυου ή ξένου προσπαθήσει να εμποδίσει ή να υπονομεύσει τη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...