Λιβύη: Ένα σχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών προτείνει το διορισμένο «Προεδρικό Συμβούλιο»

Διαδήλωση στη Λιβύη για την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου
Διαδήλωση στη Λιβύη για την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου / Πηγή: Twitter

Αδιέξοδη μοιάζει η κατάσταση στη Λιβύη, όπου το παζάρι για τους όρους διεξαγωγής εκλογών ακόμα δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ συνεχίζονται οι ταραχές, με φόντο αφενός την αυξανόμενη πίεση για τον λαό της χώρας, αφετέρου τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες.

Το διορισμένο «Ανώτατο Προεδρικό Συμβούλιο» της Λιβύης, ένα όργανο που διαθέτει ορισμένες εκτελεστικές εξουσίες και πρόσκειται στην πλευρά του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές.

«Ανταποκρινόμενοι στις θεμιτές εκκλήσεις των Λίβυων και για να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους για αλλαγή (…) το Προεδρικό Συμβούλιο (CP) συνέταξε ένα σχέδιο δράσης για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι «να διαφυλαχθεί η ενότητα της Λιβύης, να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολέμου και διαίρεσης, να περιοριστούν οι ξένες παρεμβάσεις και να οδηγηθούμε σε μια εθνική διευθέτηση».

Ο Αμπντάλα Αλάφι, ο «υπ’ αριθμόν 2» του CP, το οποίο έχει τρία μέλη, εκπροσώπους των τριών ιστορικών επαρχιών της Λιβής, θα συζητήσει με τις αντίπαλες πλευρές για να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την περασμένη Παρασκευή σε πολλές πόλεις οργανώνονται διαδηλώσεις με αφορμή την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τον πληθωρισμό που καλπάζει και τις ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα. Αν και η οργή των πολιτών στρέφεται εναντίον των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων, αλλά κυρίως εναντίον των δύο κοινοβουλίων –τα οποία πολλοί θεωρούν ως σύμβολα του διχασμού της χώρας– το Προεδρικό Συμβούλιο επικρίθηκε επίσης και κατηγορήθηκε για απραξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...