Λιβύη: Επαναλειτουργεί η γερμανική πρεσβεία στην Τρίπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έφτασε σήμερα στη Λιβύη για μια σύντομη επίσκεψη με αφορμή την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, η οποία έκλεισε το 2014, λόγω των συγκρούσεων και της γενικότερης αποσταθεροποίησης της Λιβύης μετά την επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

«Σήμερα, με την επαναλειτουργία (σ.σ. της πρεσβείας), θέλουμε να δείξουμε ότι η Γερμανία είναι και παραμένει ένας δεσμευμένος εταίρος της Λιβύης. Θέλουμε να έχουμε ξανά μια φωνή επί του πεδίου στη λιβυκή πρωτεύουσα», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Προσθέτοντας ότι η Γερμανία θέλει «να έχει φωνή στην Τρίπολη και πάλι».

Ο Μάας χαιρέτισε επίσης την συγκρότηση λιβυκής κυβέρνησης ενότητας, τον τερματισμό του πετρελαϊκού εμπάργκο και την σίγηση «των περισσότερων όπλων», λέγοντας πως χρειάζεται τη συνέχιση του διεθνούς παράγοντα για την «επίτευξη προόδου για όλο τον λιβυκό λαό». Απέφυγε να κάνει νύξη στην συνεχιζόμενη παρουσία και δράση ξένων μισθοφόρων και τουρκικών στρατευμάτων, που υποτίθεται πως θα έφευγαν από το χειμώνα του 2020.

Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση φιλοξένησε μια διάσκεψη στο Βερολίνο με σκοπό τον τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στη Λιβύη και την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη χώρα. Εντούτοις, χιλιάδες ξένοι μαχητές παραμένουν στη χώρα «χωρίς ευδιάκριτη μείωση των δραστηριοτήτων τους», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη χώρα βρίσκονται έως και 18.000 μισθοφόροι, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Τζαλέλ Χαρσάουϊ, Λίβυος εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος. «Ο Χάικο Μάας θα απογοητευτεί αν επιδιώκει οποιαδήποτε μορφή προόδου αναφορικά με την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων. Δεν έχει φύγει κανένας», είπε ο Χαρσάουϊ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...