Λιβύη: Έξι νεκροί από πυρά εναντίον προσφύγων και μεταναστών

Φωτό Αρχείου

Η κλιμάκωση της πολιτικής της βίαιης καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να έχουν προχωρήσει στη σύλληψη χιλιάδων ανθρώπων, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι. Η σύλληψη και φυλάκιση προσφύγων και μεταναστών πριμοδοτείται από την ΕΕ που δίνει ανταλλάγματα για τη συγκράτηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.  

Οι άνθρωποι αυτοί έπεσαν νεκροί από σφαίρες καθώς εκατοντάδες δραπέτευαν από κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη την Παρασκευή, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της ΜΚΟ Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Ήταν ανάμεσα «στους χιλιάδες ανθρώπους» τους οποίους «οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση πριν από μία εβδομάδα, στο πλαίσιο κύματος καταστολής άνευ προηγουμένου, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων υπό κράτηση σε περίπου 10.000», διευκρίνισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε αντίθετα την Παρασκευή ότι οι μαζικές συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον εστιών «του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

Η Λιβύη έχει κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα ώστε στη συνέχεια να φθάσουν δια θαλάσσης στην Ευρώπη. Η σκλήρυνση της στάσης της είναι αποτέλεσμα τόσο των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει με ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. την Ιταλία), όσο και της οικονομικής και πολιτικής στήριξης που λαμβάνει από την ΕΕ, με αντάλλαγμα τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών με «κάθε τρόπο». Μάλιστα Λιβύη και ΕΕ είναι σε συζητήσεις ώστε η πρακτική αυτή να εκφραστεί και επισήμως μέσα από την υπογραφή μίας συμφωνίας, στο πρότυπο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...