Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης «θα μποϊκοτάρει» τις συνομιλίες του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη

Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης
Φώτο Αρχείου / Λιβύη. Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης / Πηγή: twitter

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει συνομιλίες που γίνονται με θέμα τις συγκρούσεις στη χώρα που θα πραγματοποιηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα ανέφερε στο εκτελεστικό συμβούλιο του μπλοκ την Παρασκευή ότι η προγραμματισμένη συνάντηση “απλώς θα εμβαθύνει το χάσμα” μεταξύ των αραβικών κυβερνήσεων, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Οι συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, καλέστηκαν από την Αίγυπτο, βασικό υποστηρικτή του Χαφτάρ.

Ο Σιάλα παραπονέθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση με την κυβέρνησή του, παρόλο που η συνάντηση αφορούσε τη Λιβύη. Πρόσθεσε δε ότι η εικονική μορφή της συνάντησης δεν ήταν κατάλληλη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Υπενθυμίζουμε πως η GNA βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τότε που δυνάμεις της, με την υποστήριξη της Τουρκίας, έδιωξαν τις δυνάμεις του Χάφταρ (LNA) από τη Δυτική Λιβύη.

Η Αίγυπτος πήρε πρωτοβουλία να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός. Αποδέχτηκαν ο Χαφτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Να σημειωθεί πως την πρωτοβουλία χαιρέτησε και η ελληνική κυβέρνηση.

Το GNA και η Τουρκία αρνήθηκαν την κατάπαυση του πυρός. Ζήτησαν να γίνουν συνομιλίες για αυτή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Το ίδιο ζήτησαν και οι ΗΠΑ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...