Λιβύη: Η Τουρκία εμφανίζεται ως σταθεροποιητική δύναμη

Τουρκικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (APC) στο λιμάνι της Τρίπολης, στη Λιβύη
Φώτο Αρχείου / Τουρκικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (APC) στο λιμάνι της Τρίπολης, στη Λιβύη / Πηγή: SOL Haber

Η Τουρκία εμφανίζεται ως σταθεροποιητική δύναμη στη Λιβύη. Αυτό επικαλείται η Τουρκία και επιμένει πως θα διατηρήσει την παροχή «στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών» προς τις ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών που στηρίζουν την κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του απερχόμενου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη που προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων (και των μισθοφόρων) από το λιβυκό έδαφος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας την Κυριακή μετά από την τουρκο-λιβυκή συνάντηση στην Αττάλεια, υποστήριξε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής «βοήθειας» στην κυβέρνηση Σάρατζ, πως κατά τ’ άλλα στηρίζει την «εκεχειρία» και την πολιτική διαδικασία από τον ΟΗΕ για νέα κυβέρνηση, εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν θα επιτραπεί ποτέ να συμβεί ξανά» αποσταθεροποίηση στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως χάρη στην τουρκική επέμβαση ο ενδολιβυκός διάλογος «σταθεροποίησε την κατάσταση στο έδαφος» και ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη απαιτεί τον αφοπλισμό ή την «αναδιάταξη» των ενόπλων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Πρότεινε δε τη θέσπιση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης «υπό πολιτικό έλεγχο».

παλιότερη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών για τη Λιβύη
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη συνάντηση ηγετών για τη Λιβύη / Πηγή: Eurokinissi

Εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για την ειλικρινή στάση στελεχών του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις φέρνοντας ως παράδειγμα την επίθεση σε θέση του στρατού που στηρίζει την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στην πόλη Ούμπαρι τον περασμένο Δεκέμβρη. Επανέλαβε πως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε το Νοέμβρη του 2019 είναι «αναφαίρετο δικαίωμα δύο κυρίαρχων χωρών όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο».

Χάρτης με τα όρια του τουρκολιβυκού συμφώνου και την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Χάρτης με τα όρια του τουρκολιβυκού συμφώνου και την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου / Πηγή: ΚΟΜ.ΕΠ.

Το Σάββατο συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, Σαλαχουντίν αλ Ναμρούς, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος επανέλαβε τα περί στήριξης της Τουρκίας στην «ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών, Φάθι Μπασάγκα, εκτίμησε, μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», πως δεν αποκλείεται «μεγάλη επίθεση» από τις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την (υποστηριζόμενη από την Αγκυρα) «Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας» στην Τρίπολη κατά του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) ώστε …«να τελειώσει». Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές του Νοέμβρη λέγοντας πως «η Λιβύη θα χρειαστεί τη βοήθειά του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...