Λιβύη: Κατηγορεί ξένους μισθοφόρους για πρόσβαση σε περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) δήλωσε ότι Ρώσοι και άλλοι ξένοι μισθοφόροι εισήλθαν σε μια τεράστια πετρελαιοπηγή στα νοτιοδυτικά της χώρας, προσθέτοντας ότι απορρίπτει εντελώς τις “απόπειρες ξένων χωρών να αποτρέψουν την παραγωγή πετρελαίου”.

Την Παρασκευή, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου – η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) – δήλωσε ότι οι μισθοφόροι εισήλθαν στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Σαράρα με μια συνοδεία οχημάτων και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Φρουράς Εγκαταστάσεων Πετρελαίου (PFG), μια δύναμη που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση της ασφάλειας στις πετρελαιοπηγές.

Οι πετρελαιοπηγές και οι εξαγωγικές εγκαταστάσεις βρίσκονται κυρίως στην επικράτεια που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στην Ανατολή, με επικεφαλής τον επαναστατημένο στρατιωτικό διοικητή Khalifa Haftar.

Σύμφωνα με μια διεθνή συμφωνία, το πετρέλαιο μπορεί να εξαχθεί μόνο από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, με πληρωμές προς την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, που επίσης βρίσκεται στην Τρίπολη.

Οι εξαγωγές πετρελαίου σταμάτησαν τον Ιανουάριο από τις ανατολικές δυνάμεις, διακόπτοντας την κύρια πηγή εσόδων της Λιβύης. Αφού κέρδισε έδαφος η GNA αυτό το μήνα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου προσπάθησε να επανεκκινήσει την παραγωγή στην Σαράρα και στο El Feel Field.

Σε μια δήλωση, ο πρόεδρος της NOC Μουσταφά Σανάλα, δήλωσε: “Ορισμένες [χώρες] εκφράζουν κυνικά τη δημόσια λύπη τους για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Λιβύης να παράγει πετρέλαιο, ενώ εργάζεται συνέχεια στο παρασκήνιο για να υποστηρίξει τις δυνάμεις αποκλεισμού”.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη προσθέτει μια ακόμη πτυχή στην μεγάλη εικόνα των σφοδρών αντιθέσεων πάνω στις οποίες εκτιλύσονται τα γεγονότα στην Λιβύη δίνοντας μια μικρή γεύση τι συντελείται στις πλάτες των λαών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...