Λιβύη: Κινητικότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Εντείνεται η ρευστή κατάσταση στη Λιβύη ενόψει της πιθανής επίθεσης των φιλοτουρκικών μισθοφορικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ σε Σύρτη και Τζούφνα.

Οι ροές μισθοφόρων μέσω Τουρκίας έδωσαν την Κυριακή αφορμή για νέο ξέσπασμα του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, κατά της Αγκυρας. Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε ο Χάφταρ μετά την επιθεώρηση ταξιαρχίας στη Βεγγάζη, διεμήνυσε ότι οι Λίβυοι «ποτέ δεν θα δεχθούν τους αποικιοκράτες στην πατρίδα τους» γιατί όσο έμειναν οι Οθωμανοί στη Λιβύη, «για περίπου 300 χρόνια, οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτε καλό».

Οι επεμβάσεις της Τουρκίας στην περιοχή μέσω της συνεχιζόμενης προώθησης στρατιάς έως και 17.000 μισθοφόρων και τα σχέδια για παράνομες γεωτρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών της Α. Μεσογείου τροφοδοτούν νέες αντιδράσεις στα υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Μπαχρέιν, Αιγύπτου και Αλγερίας.

Μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών, ακολούθησε και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών του Μπαχρέιν, που χαρακτήρισε «εχθρικές» και «απαράδεκτη πρόκληση» τις δηλώσεις Ακάρ έναντι των ΗΑΕ, επισημαίνοντας πως αντιβαίνουν στις νόρμες διπλωματικών σχέσεων. Πρόσθεσε ακόμη πως συνιστούν «απειλή κατά αδελφικής αραβικής χώρας που είναι γνωστή για τον εποικοδομητικό ρόλο που παίζει στη διεθνή κοινότητα».

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου και Αλγερίας

Χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και Αλγερίας, Σάμπρι Μπουκαντούμ, συμφώνησαν στη «σημασία που έχει η επίτευξη μίας γενικής πολιτικής συμφωνίας» εφόσον καταστεί εφικτή η εκεχειρία μέσω διαλόγου των αντιτιθέμενων λιβυκών πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το βράδυ της Παρασκευής ο Σούκρι είχε συζητήσει αναλυτικά όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αιγύπτου για «λύση πολιτικής διευθέτησης, μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις».

Στην Τυνησία, αντίστοιχα οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας τη ροή χιλιάδων μισθοφόρων στη Δυτική Λιβύη με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, δεδομένου ότι ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και Τυνήσιοι τζιχαντιστές.

Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφονται ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες αναμένεται στη Μόσχα νέος γύρος τουρκο-ρωσικών διπλωματικών διαβουλεύσεων, όπως ανακοίνωσε στα τέλη Ιούλη ο υποδιευθυντής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ag

Δείτε ακόμα...