Λιβύη: Κόλαση για πρόσφυγες και μετανάστες τα «κέντρα κράτησης»

ΕΕ επιχείρηση Λιβύη μεταναστες σύλληψη
Φώτο Αρχείου / Από τις Ναυτικές Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Μετανάστευση στη Λιβύη (“Sophia”, “Irene”) / Πηγή: MARCOM

Σε κόλαση για γυναίκες, παιδιά και άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μετατραπεί τα «κέντρα κράτησης» στη Λιβύη, η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ και άλλα κράτη για να εγκλωβίζει ανθρώπους, θύματα της φτώχειας και των πολέμων, στο έδαφος της. Οι βιασμοί, οι σεξουαλική κακοποίηση και οι εξευτελισμοί είναι καθημερινοί στα κολαστήρια της Λιβύης που μόνο η ύπαρξή τους αναδεικνύει την υποκρισία της ΕΕ και το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού.

Οι καταγγελίες από τα θύματα που βρέθηκαν στα κολαστήρια πληθαίνουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες που καταγράφονται σε έκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας», οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες υφίστανται φρικτή σεξουαλική βία στα χέρια των φρουρών, όπως το να αναγκάζονται να ανταλλάζουν το σεξ για καθαρό νερό, τρόφιμα και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η έκθεση , η οποία επικεντρώθηκε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τα σκάφη τους συνελήφθησαν στην Μεσόγειο και επέστρεψαν στη Λιβύη το 2020 και το 2021, κάνει λόγο για επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στα «κέντρα κράτησης», παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αυτά τέθηκαν υπό τον έλεγχο του λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, οι Βρυξέλλες χρηματοδοτούν την Λυβική κυβέρνηση για την δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών που θα προσπαθούν να περάσουν στην Μεσόγειο και θα συλλαμβάνονται από την λυβική ακτοφυλακή, αλλά και τα πλοία της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Σοφία».

Τα ευρήματα προέρχονται από συνεντεύξεις με 53 πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιών μεταξύ 14 και 50 ετών, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Σομαλία και η Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα στη Λιβύη και κατάφεραν να δραπετεύσουν από κέντρα κράτησης ή είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνα.

Ορισμένες έγκυες γυναίκες μέσα στα κέντρα δήλωσαν ότι βιάστηκαν επανειλημμένα από φρουρούς, ενώ οι άνδρες δήλωσαν ότι εξαναγκάζονταν να φορούν μόνο εσώρουχα σε μια προσπάθεια να τους ταπεινώσουν. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έκαναν λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Αυτές οι αφηγήσεις απάνθρωπης μεταχείρισης έρχονται σε συνέχεια σειράς εκθέσεων μετά το 2017 για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης στην Λιβύη, στις οποίος γινόταν λόγος για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και έλλειψη υγιεινής και τροφής.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης, με τα χρήματα της ΕΕ, συνέλαβε στη θάλασσα και επέστρεψε στη Λιβύη περίπου 15.000 ανθρώπους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με την  Διεθνή Αμνηστία, περισσότερους από όσους σε ολόκληρο το 2020. Καθώς τα δεδομένα είναι αναξιόπιστα, η Αμνηστία είπε ότι περίπου 6.100 άτομα μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης μέχρι τα τέλη Ιούνη.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...