Λιβύη: Νέα διεθνή σύνοδο ετοιμάζει το Νοέμβρη η Γαλλία

Ζαν Υβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian), Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Ζαν Υβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian), Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας / EUROKINISSI

Διεθνή σύνοδο για την Λιβύη στις 12 Νοέμβρη υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αφορμή δίνει η πιθανότητα διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη που έχουν προγραμματιστεί (πλην απροόπτου) στις 24 Δεκέμβρη. ‘Οπως εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ συνάντηση για την Λιβύη με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας Χάικο Μάας και Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο Λε Ντριάν επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και στην άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Η διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.Στις 9 Σεπτέμβρη για παράδειγμα υποτίθεται πως επικυρώθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ωστόσο αυτός δεν συναντά ευρεία αποδοχή καθώς οι δυνάμεις που στηρίζουν τον φιλότουρκο Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά διαμαρτύρονται θεωρώντας πως είναι “κομμένος και ραμμένος” στα μέτρα του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του “Λιβυκού Εθνικού Στρατού”.Ως εκ τούτου ο εκλογικός νόμος δεν υποβλήθηκε ακόμη σε ψηφοφορία και υπογράφτηκε μόνον από τον επικεφαλής του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ, (συμμάχου του Χάφταρ) προκαλώντας επικρίσεις των άλλων πλευρών.

Το Ανώτερο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης πρότεινε να αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, ελλείψει συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο,κάτι που δεν είχε αποκλείσει τον περασμένο μήνα, ούτε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα αλ Μανγκούς. Στο δε Τομπρούκ, όπου έχει την έδρα του το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο, 89 από τους 113 παρόντες βουλευτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την διεξαγωγή των εκλογών του Δεκέμβρη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...