Την έκτακτη συνεδρίαση της Αποστολής του ΟΗΕ για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) προκαλεί η νέα επιδείνωση στις σχέσεις των παράλληλων κυβερνήσεων Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη (Δυτ. Λιβύη) να αντικαταστήσει αυθαίρετα τον κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας, Σαντίκ αλ Καμπίρ, με τον Μουχάμαντ Αμπντέλ Σαλάμ Σούκρι, ο οποίος θεωρείται της δικής της εμπιστοσύνης, ώστε να επωφεληθεί από τα κεφάλαια της τράπεζας και τα δισεκατομμύρια δολάρια εισερχόμενων εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η UNSMIL εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για την τελευταία επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη, ως αποτέλεσμα «μονομερών αποφάσεων», σε μια έμμεση επίρριψη ευθυνών στον δοτό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως αυτές οι μονομερείς ενέργειες «θα προκαλέσουν υψηλό κόστος στον λιβυκό λαό και αυξάνουν τους κινδύνους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της χώρας». Συγκαλείται έτσι η έκτακτη σύσκεψη – σε χρόνο και τόπο που δεν προσδιορίζονται – με παράγοντες «όλων των πλευρών που εμπλέκονται στην κρίση της Κεντρικής Τράπεζας», σε μια προσπάθεια ξεπεράσματός της με συναινετικούς όρους.
Η UNSMIL ζητά αναστολή των μονομερών ενεργειών των δύο παράλληλων κυβερνήσεων, όπως η αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη και η διακοπή λειτουργίας πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων την οποία αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιλυθεί η κρίση γύρω από την Κεντρική Τράπεζα».
Ο διορισμός του Σούκρι από την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» στη Δυτική Λιβύη προκάλεσε την οργή της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων και της «Κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας» στη Βεγγάζη, του Οσάμα Χάμαντ, και απόφαση για ανάσχεση της λειτουργίας των εργασιών σε πετρελαϊκά κοιτάσματα «μέχρι νεωτέρας».
Παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο οποίο γίνεται λόγος για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη δημοσίευσε χτες η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Sozcu».
Η εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ, αναφέρεται στον ρόλο της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT και τονίζει πως στην έκθεση των 548 σελίδων για το 2021 αναφέρεται ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Στις καταγγελίες κατά της Τουρκίας αναφέρεται ότι «η μεταφορά διαφόρων όπλων και οπλικών συστημάτων στη Λιβύη αποτελεί παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ισχυρισμούς είναι ότι η SADAT, που περιγράφεται ως τουρκική αμυντική εταιρεία, παρείχε εκπαιδευτική υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και σε Σύρους μαχητές. Η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι η εκπαιδευτική υποστήριξη που παρέχεται παραβιάζει το εμπάργκο που ορίζεται στο άρθρο 9 του ψηφίσματος 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Στην ίδια έκθεση, συνεχίζει η «Sozcu», «σημειώνεται πως η SADAT διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στη Λιβύη περίπου 5.000 Σύρους μαχητές υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και πλήρωσε τους μισθούς τους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SADAT, Μελίχ Τανριβερντί, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα: «Μας ζητήθηκε να απαντήσουμε στην έκθεση εντός 30 ημερών. Απαντήσαμε ότι δεν έχουμε τέτοιες δραστηριότητες στη Λιβύη. Αναφέρθηκαν ως πηγή ένας καθηγητής και ένας ιστότοπος. Μετά την απάντησή μας, ο ΟΗΕ ανέφερε: “Αν και η SADAT αρνείται τους ισχυρισμούς, πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στη Λιβύη”. Ο ίδιος έδωσε επίσης το παράδειγμα της ρωσικής “Wagner”, για την οποία ο ΟΗΕ είχε πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα. “Αν είχαμε δραστηριότητα στη Λιβύη, θα το είχαν αποδείξει και θα το είχαν δημοσιεύσει, όπως έκαναν με τη “Wagner”».
Στο ίδιο δημοσίευμα της τουρκικής «Sozcu» γίνεται λόγος και για την έκθεση του ΟΗΕ για το έτος 2023, η οποία αναφέρεται ότι περιλαμβάνει ημερομηνίες και τα μέσα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να μεταφέρει όπλα, παραβιάζοντας το εμπάργκο.