Λιβύη: Νέες φήμες για παραίτηση Σάρατζ

Τις έντονες φήμες για παραίτηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ, επανέφερε στο προσκήνιο Αλγερινός αξιωματούχος κοντά στον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζιντ Τεμπούν, που κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε ενδο-λιβυκές διαβουλεύσεις, υποστηρίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και έως αργά το βράδυ της Τετάρτης ή το πολύ έως το τέλος της βδομάδας. Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η παραίτηση δρομολογείται «έπειτα από πίεση».

Ο εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε πως σε βάρος του Σάρατζ ασκείται «τεράστια πίεση» από ένοπλες οργανώσεις ισλαμιστών που τον στηρίζουν, από τον υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα, την Τουρκία και άλλες χώρες «που εφαρμόζουν σχέδιο ξένων ηγεμόνων σε βάρος του πλούτου του λιβυκού λαού».

Ο Μισμάρι πάντως αμφέβαλε για το εάν αυτές οι πιέσεις θα φέρουν αποτέλεσμα, ενώ τις φήμες για παραίτηση Σάρατζ είχε διαψεύσει την Τρίτη και ο υπουργός Εργασίας της λιβυκής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε υποκριτικά από «όλες τις χώρες» να τηρήσουν το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης (που εξακολουθεί να παραβιάζεται συστηματικά). Ζήτησε επίσης την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων και εκεχειρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ, ενώ Ρωσία και Κίνα απείχαν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...