Λιβύη: Ο Σάρατζ αποκλείει μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Χαφτάρ

Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης Σάρατζ είπε ότι δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον αποστάτη διοικητή Khalifa Haftar. Τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκε την πανδημία του κοροναϊού για να ξεκινήσει μια νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Σάρατζ κατηγόρησε τον Χάφταρ ότι βομβάρδισε “αδιάκριτα την Τρίπολη, κατοικημένες ζώνες, πολιτικά ιδρύματα και ακόμη και το δημόσιο νοσοκομείο του Αλ Κάδρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας“.

Δεν θα κάτσω ποτέ μαζί με τον Χαφτάρ, μετά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον όλων των Λίβυων

Σάρατζ

Ανταγωνιστικές δυνάμεις, ανταγωνιστικών υπερδυνάμεων

Η Λιβύη, ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου. Βυθίστηκε στο χάος από το 2011 όταν μετά την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας κ.α.

Έχει πλέον χωριστεί μεταξύ δύο αντίπαλων δυνάμεων. Η κάθε μία εκπροσωπεί συμφέροντα μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας της ΕΕ και άλλων. Στο ματοκύλισμα του λαού παίζουν και μικρότεροι παίκτες όπως Τουρκία, Η.Α.Ε. και Αίγυπτος.

Η κατάπαυση του πυρός που αποφασίσθηκε πριν λίγο καιρό δεν μπόρεσε να κρατηθεί για πολύ.

Στη διαμάχη έχουν ενταχθεί και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Ελλάδα.

Γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή και καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμμαχιών.

Με πληροφορίες από aljazeera.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...