Λιβύη: Οι ΗΠΑ ανοίγουν δρόμο για επιβολή κυρώσεων

Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά συναντήθηκε χτές στην Τρίπολη με τον διοικητής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική, στρατηγό Στήβεν Τάουνσεντ, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Το ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το διακομματικό νομοσχέδιο «Σταθεροποίησης της Λιβύης» με 386 ψήφους υπέρ και 35 κατά ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων «σε πρόσωπα από ξένες χώρες που ηγούνται, κατευθύνουν ή υποστηρίζουν συγκεκριμένη ανάμιξη ξένης κυβέρνησης στη Λιβύη…αλλοδαπούς που απειλούν την ειρήνη ή τη σταθερότητα στη Λιβύη…και όσους ευθύνονται για την διάπραξη κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη».

Οι κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν σε βάρος ξένων ατόμων που παίρνουν την πλευρά, είτε της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, ή του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου στο Τομπρούκ.

Μένει να φανεί εάν αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης ενάντια στην Τουρκία που διατηρεί στρατεύματα και Σύρους φιλότουρκους μισθοφόρους ή στην Ρωσία που δρα στην περιοχή εμμέσως μέσω της μισθοφορικής εταιρίας Wagner Group.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...