Λιβύη: Παράταση πήρε η κυβέρνηση Σάρατζ

saraj

«Σιωπηρή» παράταση φαίνεται πως δόθηκε στην διορισμένη κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ που παραμένει στη θέση της μετά την υπαναχώρηση του τελευταίου από την αρχική απόφασή του να παραδώσει την εξουσία σε άλλον μεταβατικό πρωθυπουργό μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Σάρατζ φαίνεται πως παρέμεινε στη θέση του και υπό τη σιωπηλή συγκατάθεση των ΗΠΑ, καθώς το Σάββατο που συναντήθηκε με την Αμερικανίδα διπλωμάτη-αναπληρώτρια ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση για το εάν ο δοτός πρωθυπουργός αποχωρεί από τη θέση του. Σάρατζ και Γουίλιαμς συζήτησαν για την έναρξη του επικείμενου ενδο-λιβυκού Πολιτικού Φόρουμ που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 Νοέμβρη στην Τύνιδα της Τυνησίας και φέρεται να επιδιώκει την εδραίωση της πολιτικής διαδικασίας εξεύρεσης λύσης που θα σταθεροποίηση τη Λιβύη μετά τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η εξέλιξη παραμονής του Φαγιέζ Σάρατζ στην εξουσία φαίνεται πως δρομολογήθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν το «Ανώτατο Συμβούλιο» που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης τον κάλεσε να παραμείνει στο πόστο του για να αποφευχθεί «κενό εξουσίας». ‘Οπως εξήγησαν, η ειρηνευτική συμφωνία το Δεκέμβρη του 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου, που είχαν υπογράψει οι εμπλεκόμενες λιβυκές αντίπαλες πλευρές, επιβάλλει παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου σε περίπτωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

—————————

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...